Den infekterade frågan om kommunalt veto för att nya friskolor ska få startas har blossat upp igen. Alliansen anser att regeringen försöker mörka, men utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) avfärdar den kritiken.
I ett tilläggsdirektiv till skolkostnadsutredningen får utredaren i uppdrag att utreda hur kommuner kan ges ett avgörande inflytande över nyetableringar av skolor som ska drivas med vinstsyfte.
– Det är oacceptabelt. Det innebär att i rödgröna kommuner förbjuds nyetablering av friskolor, säger FP-ledaren Jan Björklund.
– Det här innebär att det är det definitiva slutet för friskoleuppgörelsen, säger M:s partisekretare Tomas Tobé.
Båda säger nu att de ska samla föräldrar och arbeta för att stoppa förslaget.
Såväl Björklund som Tobé anser att regeringen mörkat förslaget om ett kommunalt veto. De pekar på att när Gustav Fridolin tidigare under onsdagen intervjuades om en annan del av tilläggsdirektivet, ett förslag med ett gemensamt kösystem för friskolor och kommunala skolor, sade han ingenting om något veto.
Men Gustav Fridolin avfärdar den kritiken bestämt.
– Då har de tramshatten på sig. Vi höll den 6 oktober i fjol en mycket välbesökt pressträff där vi presenterade regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet om hur vi ska se till att de skattepengar vi lägger in i skolan faktiskt hamnar i skolan, säger han.
– Då var en bärande del i den uppgörelsen att ta fram förslaget om att kommuner ska få avgörande inflytande vid etablering av skolor som drivs i vinstsyfte.
Att han inte tidigare under dagen sagt något om det förklarar han med att det har varit känt sedan oktober, medan den gemensamma kön är en nyhet.
Redan i regeringsförklaringen i höstas framgick att regeringens ambition är att ge kommunerna inflytande över nya skoletableringar.
I tilläggsdirektivet hänvisar regeringen till regeringspartiernas särskilda yttranden i Friskolekommitténs betänkande. Det handlar om ett yttrande som Ibrahim Baylan och Louise Malmsten skrev om att de vill gå steget längre än den överenskomna obligatoriska samrådet mellan kommunen och friskolan.
”Vi menar att kommunerna behöver få ett avgörande inflytande vid etableringar av nya skolor”, skrev de två S-ledamöterna och förordade krav på ett samarbetsavtal med kommunen för att en friskola ska få starta.
Ledamöter från S och MP skrev även ett gemensamt yttrande om ett krav på att friskolorna skriver in utbildning som sitt främsta syfte i sina bolagsordningar.
Skolkostnadsutredningen ska presenteras senast den 31 mars 2016.
Fredrik Gunér/TT Lotta Holmström