Av hundra nyanlända var det tre fler än tidigare som klarade Sfi-kursen i tid tack vare bonusen. Men det gällde bara för Stockholm, inte i andra mindre kommuner som deltog i studien. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).
IFAU:s undersökning gäller bara den ettåriga försöksverksamheten med Sfi-bonus 2009–2010, innan bonusen definitivt infördes. Forskarna har inte någon entydig förklaring till varför sfi-bonusen bara ledde till vissa förbättringar i Stockholm och inte i andra kommuner.
Men en orsak kan vara att invandrare i storstadskommunerna snabbare börjar på sfi efter att de invandrat, än i andra kommuner. Det skriver rapportförfattarna Mattias Engdahl och Olof Åslund i sin analys.
"Vår analys visar att sannolikheten att slutföra en kurs inom bonusgränsen faller kraftigt ju längre tid som gått innan kursstart" skriver de.
Det kan betyda att förhoppningen om att nå bonuskraven påverkas av hur snabbt man får börja, skriver de vidare.
Studien visar också att det inte är några skillnader mellan kvinnor och män när det gäller bonusens betydelse för att göra klart kurserna. Däremot har bonusen större effekt på yngre personer och på låg- och medelutbildade än högutbildade.
Elisabet Rudhe