Vad gäller när det blir skarpt läge för legitimationsreformen? Zara Warglo, chef för professionsutvecklingsenheten på Skolverket, reder ut begreppen.
- Vad händer när övergångsreglerna upphör den 1 juli?
— Lärare och förskollärare ska ha legitimation för att självständigt få ansvara för undervisningen och sätta betyg. - Måste kommunen och friskoleföretaget säga upp dem som saknar legitimation då?
— Nej, det finns inget i regelverket som säger att huvudmannen behöver göra sig av med olegitimerade lärare eller förskollärare. Det går att göra undantag från huvudregeln. - Vilka undantag?
— Om det inte finns någon behörig lärare eller förskollärare kan rektorn eller förskolechefen, kommunen eller friskoleföretaget besluta att läraren eller förskolläraren ett år i taget kan få bedriva undervisning.
— Läraren eller förskolläraren ska bedömas som lämplig att bedriva undervisningen och ska i så stor utsträckning som möjligt ha en utbildning som motsvarar en behörighetsgivande. - Kan ej legitimerade lärare sätta betyg?
— Nej, betyget måste sättas tillsammans med en legitimerad. Finns det ingen legitimerad lärare på skolan får rektorn sätta betyget. - Leder inte alla dessa undantag till att legitimationsreformen blir ett slag i luften?
— Det visar att vi fortfarande har ett behörighetsläge som är väldigt oroväckande och att alla parter måste ta krafttag för att förbättra det.