Lärare i matte, no och teknik på Södertörns friskola i Huddinge.
– Minska arbetsbelastningen. Eftersom varje situation som leder till att lärare inte lyckas med eleverna är en stressfaktor, måste en heltid rymma mindre undervisning. Grupperna kan inte heller vara för stora.
– Det är inte bara pålagor uppifrån, som administration och utvecklingssamtal, som har ökat i omfattning. Även sånt som är nödvändigt för att göra ett bra jobb, som motiverande arbete med eleverna tar tid.
– När jag började 1996 hade jag färre timmar i kemi och fysik för att hinna ställa fram och plocka undan när det var laborationer. Nu får man undervisa lika mycket i no som i andra teoretiska ämnen. För att kompensera och orka göra ett bra jobb har jag gått ner på 80 procents tjänst. Det var min möjlighet att skydda mig själv. Alternativet hade varit att byta yrke.
– I praktiken jobbar jag heltid med 20 procent mindre lön, men numera är jag ledig när jag är hemma med familjen. Arbetsbelastningen är viktigare än pengarna.
Henrik Johansson
So-lärare på Åbyskolan i Ljungby.
– Återupprätta vår möjlighet att göra ett bra jobb. Annars blir det inte attraktivt för unga. De vet ju hur det är i skolan. För att vi ska kunna möta elever med särskilda behov krävs det resurser. När vi tar emot nyanlända elever är det till exempel viktigt att kommunen noga överväger vilken ersättning som socialtjänsten respektive skolan ska få.
Lärare i spanska på Hembergsskolan i Vilhelmina.
– Det är lite sent nu när pensionsavgångarna redan är här. Jag blir jättestörd av att man tror att det ska gå att fixa lärare snabbt genom att öka antalet platser på lärarutbildningen eller starta några kurser där vem som helst kan bli lärare. Nej, låt det svida ett tag så att alla inser den fulla vidden av lärarbristen. Det är lönen och statusen det handlar om.
Lärare i textilslöjd på Varlaskolan i Kungsbacka.
– Höj statusen genom högre löner, lägre arbetsbelastning och en bättre arbetsmiljö. Även om bilden som sprids i media av att arbetsmiljön är lika dålig överallt inte är sann, avskräcker den många. Lärarutbildningen kan också göras mer intressant. Den får mycket kritik för att vara verklighetsfrånvänd.
Ulrika Ejdemo Wahlman
Speciallärare på Älvboda friskola i Skutskär.
– Lönerna måste upp. Det tror jag är det enda som hjälper. När det gäller fortbildningen till speciallärare ska man kunna gå på betald arbetstid. Min arbetsgivare var schysst och lät mig vara ledig med lön en dag i veckan. Andra fick bara litteraturen. Det borde vara lika för alla och någon form av ersättning från staten.
Bildlärare på Färsingaskolan i Sjöbo.
– Vi som undervisar i bild måste få eleverna att tycka att det är roligt och viktigt att kommunicera med bilder. Studie- och yrkesvägledarna kan tala om att det behövs bildlärare. Ämnet borde bli obligatoriskt igen på gymnasiet. Man ska inte behöva välja estetiska programmet för att få upp ögonen för vilken stor roll bilder kommer att ha i framtiden.