Falkenberg har de senaste fyra åren satsat på att höja lärarlönerna för att locka och behålla lärare. Det gör svenskläraren Susanne Söderby till en vinnare.
Falkenberg ligger på den saltstänkta västkusten mellan Varberg och Halmstad. Det tar ungefär en halvtimme med bil på E20 till någon av grannkommunerna. Ett drömläge alltså, för den lärare som vill välja och vraka mellan arbetsgivare.
Detta är kommunledningen i Falkenberg mycket medveten om.
Här har lönerna ökat med drygt 16 procent under åren 2012—2015, det vill säga med cirka 4 procent per år.
Det är mer än en procentenhet mer än vad övriga arbetsmarknaden fått i snitt under de åren. Och det är den högsta löneökningstakten för lärare i landets kommuner som det ser ut nu, när var fjärde lokalavdelning i Lärarförbundet har rapporterat in lönesiffror för avtalsperiodens fyra år.
— Vi vet att vi har legat lågt tidigare jämfört med våra grannkommuner och med riket. Därför är det här en medveten och långsiktig satsning för att kunna rekrytera och behålla lärare, kommenterar Kerstin Angel (c), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg.
Bengt-Erik Johansson, ordförande i Lärarförbundets avdelning i Falkenberg, framhåller att lärarfacket under den senaste avtalsperioden på ett annat sätt än tidigare har lyft frågan om lärarlönerna till den högsta politiska nivån.
— Med ett sifferlöst avtal har det varit extra viktigt att få politikerna att prioritera lärarlönerna. Vi vet att befolkningen växer och vi känner till att nyexaminerade lärare och förskollärare har valt att gå till grannkommunerna, eftersom de kan få mer betalt där.
Han uppskattar kommunens prioritering av lärarna.
— Politikerna har lyssnat på oss den här gången. I vissa lärarkategorier är vi nu ikapp lärarlönerna i grannkommunerna, säger han.
Men lokalavdelningens ordförande framhåller att det krävs mer för att attrahera lärare.
— Det är inte bara lön som avgör om man väljer den ena eller den andra arbetsgivaren. Det handlar också om arbetsinnehållet och att få tid för sitt uppdrag. Och där har vi inte sett några satsningar att tala om.
Susanne Söderby är lärare i svenska och svenska som andraspråk och har ansvar för nyanlända elever på Skogstorpsskolan i Falkenberg. Hon har prövat olika stadier och åldrar under sin drygt 30-åriga lärarkarriär, men är nu tillbaka på högstadiet.
— En del tycker att tonåringar är stökiga. Men jag gillar utmaningarna på högstadiet. Och så vill jag ha mer av ämnesfokus än omsorg, som det är i yngre åldrar.
Hon är en av de lärare som har märkt av att lönerna i Falkenberg har ökat hyfsat de senaste åren.
— Ska jag vara ärlig så tycker jag att jag låg alldeles för lågt förut. Men de senaste två åren kan jag inte klaga. Vid ett lönesamtal blev jag arg och framhävde vad jag gör och att jag faktiskt har vidareutbildat mig i svenska som andraspråk.
Det tog skruv. Susanne Söderby fick dubbelt lönepåslag mot vad rektorn hade föreslagit.
Efter den senaste lönerevisionen har hon nu 30.500 kronor i månadslön.
— Jag skulle gärna vilja ha några tusen till, det sticker jag inte under stol med. När man är en så erfaren och välutbildad lärare borde man ha högre lön.
.