3.000 kronor i månaden i studielön. Så lockar Jokkmokk unga att bli lärare. Yamina Sandström nappar direkt.
– Det här är en morot för mig att läsa till lärare i höst, säger Yamina Sandström.
Glesbygds- och inlandskommunen Jokkmokk 17 mil nordväst om Luleå i södra delen av Lule lappmark är Sveriges till ytan näst största kommun, men har bara 5 000 invånare. Hit är det inte så enkelt att locka lärare.
Inom de närmaste fem åren går 15 av kommunens lärare i pension. Det låter kanske inte så mycket. Men det innebär att var femte lärare måste ersättas.
— Redan nu söker vi lärare inom alla kategorier. Om inget drastiskt händer de närmaste åren kommer läget bli alarmerande, säger Lena Lindberg-Wikström, Lärarförbundets ordförande i Jokkmokk.
Därför har kommunen kläckt den udda idén att utlysa stipendier med saftiga lockbeten till Jokkmokk-bor som väljer att studera till lärare, förskollärare eller fritidspedagog.
— Ibland måste man ta till lite mer proaktiva och kreativa idéer. Vi ser inte det här som ett enstaka jippo, utan som ett seriöst försök att lösa ett allvarligt problem, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).
Kommunen har goda erfarenheter av att Jokkmokk-bor som tidigare har läst lärarutbildningen på distans väljer att arbeta som lärare på hemorten.
Bor man här tyder det på att man trivs i en fjällkommun med naturen inpå knutarna, med allt vad det betyder i livskvalitet.
Yamina Sandström är ett typexempel på det. Hon gick ut gymnasiet förra våren, halkade in på ett ettårigt lärarvikariat i Jokkmokk i höstas och har nu sökt stipendiet.
– Jag har insett att det nog är det här jag vill hålla på med. Jag gillar att jobba med barn och ungdomar.
Men vill du stanna i Jokkmokk efter lärarutbildningen?
– Ja, jag trivs jättebra här. Alla är så omtänksamma. Som i höstas, då hade någon tappat bort sin hund och halva Jokkmokk deltog i skallgången. Sådant händer inte i Luleå.