Sverigedemokraterna röstade i dag i Finansutskottet för Alliansens förslag om en ny utredning av vinster i välfärden. Det innebär att förslaget har majoritet i riksdagen. Men Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är inte beredd att förhandla och regeringen tänker inte backa.
Men Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är inte beredd att förhandla, och regeringen tänker inte backa.
– Vi räknar med att utredningsarbetet kommer att fortsätta som planerat och förslagen läggas på riksdagens bord. Det här påverkar inte det, säger Jonas Sjöstedt.
– Vi ser ingen anledning att förhandla om utredningen. Vi och regeringen har kommit överens om den och det är det som är grunden för vårt budgetsamarbete.
Han vill inte svara på hur samarbetet med regeringen påverkas om regeringen öppnar för att lägga in fler frågor i utredningen för att gå majoriteten i riksdagen till mötes.
– Det är ett hypotetiskt resonemang. Vi ser ingen anledning att ändra något, säger Sjöstedt.
Till P1 Morgon, en stund tidigare, sade dock Sjöstedt.
– Vinstöverenskommelsen är grunden för vårt samarbete om budgeten. Om regeringen skulle överge den, och överge målet att överskott ska återinvesteras, då upphör vårt budgetsamarbete.
Sverigedemokraterna kommer att tillkännage sitt stöd vid dagens möte i finansutskottet och statsminister Stefan Löfven vill först se vad utskottets beslut blir.
– Vi får se vad beslutet blir och om det går att prata ihop sig om något bra. Men vi är bestämda, vi ska både ha valfrihet och ordning och reda. När skattebetalarnas pengar går till välfärd ska de veta att de går till det, säger Löfven till TT.
Även civilminister Ardalan Shekarabi (S), som ansvarar för välfärdsutredningen, betonar att regeringen inte tänker backa. Han vill tolka tillkännagivandet som att det finns enighet om att reglerna för privata företag i välfärden måste ändras.
– Om man är beredd att ta ansvar och ta fram ett regelverk som säkerställer att resurserna används till kvalitet, då måste man också ställa sig bakom den utredning som har de här frågorna. Då kan man inte ha som utgångspunkt att några frågeställningar ska förbjudas, säger civilministern.
– Vi har behov av att utreda de frågor som ligger i utredningen, som ju är tillsatt.
Sverigedemokraternas talesperson Oscar Sjöstedt motiverar beslutet för Sveriges Radio:
– Det som Alliansen har föreslagit har mer fokus på innehåll och kvalitet snarare än på driftsformen, vilken jag bedömer är sekundär.
Han menar att arbetet kommer att fortgå som planerat. Moderaternas Ulf Kristersson, däremot, hoppas på att få med sig fler socialdemokrater på tåget.
– Jag är övertygad om att många socialdemokrater tycker precis som vi; att det finns mycket som måste utredas och frågor som måste få svar när det gäller vinster i välfärden, men problemen måste lösas i en anda som behåller valfriheten och bevarar kvalitén, säger Ulf Kristersson.
Finansutskottets beslut kan bliännu ett, nu klart över hundra, tillkännagivande till regeringen från riksdagen. Tillkännagivanden är uppmaningar till regeringen att göra det riksdagen säger och en större eller mindre prestigeförlust för regeringen, beroende på fråga.
– Nu gäller det att visa att vi faktiskt kan samarbeta över blockgränserna. Jag tror att Sverige mår bättre av det än en massa tillkännagivanden, säger Löfven.
I höstas tvingades regeringen dra tillbaka sin första stora proposition om vinster i välfärden, om vårdval i primärvården, sedan lagrådet sablat ner förslaget och Alliansen och SD satt stopp för den.
I förra veckan drog regeringen tillbaka en proposition om förnybar el och elcertifikat, eftersom det inte fanns stöd i riksdagen. Det sades att den drogs tillbaka för att skrivas om. Statsministern är övertygad om, säger han, att det går att få majoritet tillsammans med Centerpartiet om det förslaget efter omarbetning.
– Ja, vi har ju en gemensam ambition att höja nivån på förnyelsebart, säger Löfven och tillägger att regeringen kommer att sy ihop det hela.
TT