I Strängnäs får förskollärare utan legitimation ingen löneökning under tre år. Vissa får sänkt lön med 2 000 kronor.
Den 1 juli gäller inte längre övergångsreglerna för legitimationsreformen. Då ska alla lärare och förskollärare som ansvarar för undervisning och betygsättning ha legitimation, enligt huvudregeln.
Detta har Strängnäs tagit på allvar. 14 förskollärare i kommunen kommer att få frysta eller sänkta löner och nya yrkestitlar.
Bakgrunden är att Strängnäs kommun 2007 valde ut ett antal drivande och särskilt duktiga barnskötare för att i ett samarbete med Mälardalens högskola låta vidareutbilda dem till förskollärare. Men högskoleutbildningen var inte fullständig och gav bara lokal behörighet.
Strängnäs kommun har nu meddelat att dessa förskollärare kommer att bli utan löneökningar under de kommande tre åren — eller fram till dess de läst in sin förskollärarexamen och kan visa upp en legitimation.
Förskollärarna får en ny yrkestitel i avvaktan på sin legitimation: Pedagoger i förskolan, en tjänst någonstans mellan barnskötare och förskollärare. Vilka arbetsuppgifter detta innebär är fortfarande oklart. Men den som är »pedagog i förskolan« kommer inte att få det pedagogiska ansvaret för undervisningen. En del omplaceras därför till andra förskolor.
Några av förskollärarna har förklarat att de av olika skäl, bland annat hög ålder, inte kommer att läsa in de poäng som behövs för att få examen. De får en ny anställning som barnskötare, samtidigt som månadslönen under två år trappas ned med 2 000 kronor.
Lärarförbundets ordförande i Strängnäs Eva Hunter upprörs över kommunens agerande:
— Det här handlar om personer som under många år har varit drivande förskollärare på sina arbetsplatser. Nu känns det som att de inte är värda någonting.
Vad borde kommunen göra?
— Lönerna borde inte frysas eller sänkas. Och man borde uppmuntra förskollärarna att slutföra sina studier, till exempel genom att få göra det delvis på betald arbetstid. Kommunen värnar inte om den duktiga personal vi har i förskolan.
Personalvetaren Melissa Ojeda Mayta på Strängnäs kommun menar att kommunen har ansträngt sig att hitta en lösning som tar hänsyn till både skollagen och verksamhetens behov, men också till de berörda förskollärarna.
— Vi är nöjda med att vi hittade en mellanväg och att ingen behöver sägas upp.
Arbetsgivaren anser att det bör finnas en skillnad i lön mellan legitimerade förskollärare och de som bara har lokal behörighet.
— Legitimerade förskollärare har den utbildning som skollagen och vi kräver. Löneskillnaden kan ses som en morot att studera vidare, så att man får sitt examensbevis och sin legitimation, säger Melissa Ojeda Mayta.