Lärare ska få större befogenheter att beslagta elevernas mobiltelefoner, tycker statsminister Stefan Löfven (S). Folkpartiledaren Jan Björklund påminner om att när han föreslog det tidigare, så kallades det "kepspolitik" av de rödgröna.
Lärare får enligt skollagen bara omhänderta elevers mobiltelefoner om dessa stör ordningen. Men nu vill Löfven att skolor ska kunna omhänderta mobiler i förebyggande syfte, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Ett förslag som tidigare har lagts av förre utbildningsministern Jan Björklund (FP).
– Då fick jag en mycket omfattande och nedlåtande kritik från de rödgröna. De kallade det för symbolåtgärder, Fridolin kallade det "kepspolitik", och de kallade mig för majoren med ett nedlåtande tonläge när jag lade fram just det här förslaget, säger Björklund till TT.
Statsministern tycker inte att han ägnar sig åt kepspolitik, utan pekar på att regeringen gör en "gigantisk investering" i skolan.
– Att vi dessutom lägger till diskussionen om hur vi kan skapa arbetsro för barn och ungdomar iskolklassen, det tycker jag är en viktig ingrediens.
Statsministern stöder sig på en brittisk studie gjord vid London School of Economics som visar att elevernas provresultat förbättras i skolor som förbjuder mobiler. Den visar också, enligt Löfven, att elever som presterar sämre, kommer ännu sämre ut i klasser där man har mobiler med sig.
Lärarförbundet är kritiskt till Löfvens utspel.
– Det skapar en enorm frustration hos lärarkåren när våra ledande politiker väljer att gå in i den här typen av ickefrågor, säger ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Enligt henne räcker den lag som redan finns och hon pekar dessutom på att många lärare använder mobiler som pedagogiska verktyg.
För bara en vecka sedan uppmanade Löfven i ett tal unga att anstränga sig mer och att låta skolan gå före Netflix.
Tycker du att dagens unga är för slappa?
– Det är inte så att alla är det. Men det har ju visat sig i Pisaundersökningar att vi inte bara har fallande skolresultat utan också att svenska barn sett mot andra till exempel kommer för sent oftare och ger upp lättare, säger Löfven.
Tror du att unga i dag är slappare än du var när du var ung?
– Det vet jag inte. Det finns säkert olika. Det är så i alla generationer och det är inte alla, säger Löfven.
Lisa Mattsson/TT