Allianspartierna har presenterat ett förslag till nationell strategi för skolans digitalisering. Satsningar på fortbildning för lärare och skolledare är en viktig del.
Utgångspunkten för förslaget, som presenterades på onsdagen, är att de digitala möjligheterna i den svenska skolan behöver bli mer likvärdiga. Genom att elevernas digitala kompetens höjs anser partierna att de även får lättare att nå kunskapsmålen. De vill att Skolverket får i uppdrag att ta fram strategin utifrån fyra utgångspunkter:
- Nya hjälpmedel för eleverna
- Lärare med digital kompetens
- Uppkopplade klassrum
- Framtidsinriktade rektorer
En rådgivningsgrupp på Skolverket som skulle bestå av forskare, skolexperter, digitala läromedelsförfattare samt utländska experter – bland annat från Danmark där en motsvarande strategi redan finns sedan tre år tillbaka – skulle vara delaktig i arbetet.
Strategin skulle bland annat innefatta stora fortbildningsinsatser både för lärare och skolledare, ett större inslag av digitala verktyg och arbetssätt på lärarutbildningarna, ett löpande arbete med att kartlägga ikt-användning och -kompetens i skolan samt att rektorsutbildningen kompletteras med delar om ledarskap i en digitaliserad skola.
Vad gäller lärarnas fortbildning bör enligt allianspartierna Skolverkets uppdrag bli att ta fram konkreta förslag på hur insatserna ska se ut, hur de ska följas upp, utvärderas och stödjas.
I förslaget ingår också att Skolverket ska titta på om det finns behov av ett branschråd, för att knyta näringslivet närmare skolorna vad gäller behovet av it-kompetens.
Även utbildningsminister Gustav Fridolin har flaggat för att en nationell plan för digitaliseringen av skolan är på gång.
Förslagen har fått ett positivt mottagande från flera håll.
– Den kan bli den brygga vi behöver för att kunna lämna den återvändsgränd av sjunkande resultat hos eleverna och växande känslor av otillräcklighet och stress hos professionen, där vi verkar ha fastnat, säger Matz Nilsson, förbundsordförande i Sveriges Skolledarförbund, i en kommentar.
Skolverket skulle gärna ta emot ett uppdrag från regeringen om att ta fram en it-strategi, säger undervisningsrådet Katarina Lycken Rüter till tidningen Computer Sweden.
Lotta Holmström