Hallå där, Tomas Sundqvist, lärare i matematik och kemi på Soltorgsgymnasiet i Borlänge, som utsetts till Sveriges bästa kemilärare 2015 av Svenska Kemistsamfundet.
Grattis, hur känns det?
– Helt fantastiskt bra och omtumlande. Jag grät när jag fick reda på det. Det är starkt att en klass jag haft i två år på eget bevåg tar reda på vad det finns för utmärkelser och skickar in en nominering.
Vad är det de uppskattar?
– Jag tror att det är mitt stora engagemang, mina stora grundkunskaper och att jag har ett forskande arbetssätt. När eleverna gör laborationer känner de att de får användning av kunskaperna.
Du arbetar ju i ett bristämne. Varför tror du att så få vill bli kemilärare?
– Det handlar om en ond spiral. Det har varit många kemilärare med dålig behörighet under en längre tid, och då får eleverna en dålig upplevelse av ämnet. Men tycker man om att jobba med ungdomar är det världens finaste jobb. Men det är ett svårt ämne, det kan avskräcka.
Dina elever skriver i nomineringen att kemi är naturvetenskapselevernas favoritämne. Hoppas du ha inspirerat några av dem att bli kemilärare?
– Ja, även om de sa något som gjorde lite ont i hjärtat. Jag fick frågan om varför jag som är så duktig och har sådana kunskaper valt att bli lärare. Där ser man yrkets låga status.
Har du tankar om vad som skulle kunna höja den statusen?
– Läget är så kritiskt nu att det måste till akuta lösningar. Vi är två kemilärare här nu, men när den andra går i pension nästa år blir jag ensam – vi får inte tag i behöriga sökande. Jag tror att vi måste chockhöja lönerna för lärare i bristämnena. Men tyvärr tror jag ändå det kommer ta många år att vända trenden.
Till sist, du får en prissumma om 10 000 kronor. Vad ska du göra för pengarna?
– Jag har redan köpt en kostym, som en vacker tanke. Den ska jag ha på prisceremonin och sedan en gång om året på skolavslutningen som ett minne över när jag utsågs till Sveriges bästa kemilärare. Sen kanske det blir en ny ipad också.
Lotta Holmström