Det kommer ett förslag om en nationell plan för skolans digitalisering från regeringen före årsskiftet. – Vi måste ta ett ytterligare steg i år, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.
I förra veckan presenterade Allianspartierna sitt förslag till nationell strategi för skolans digitalisering. Den fokuserar bland annat på utvecklingen av digitala läromedel, lärarnas och rektorernas kompetensutveckling samt it-utbyggnaden i skolorna.
– Det är både roligt och lite gulligt att Alliansen äntligen bryr sig om skolans digitalisering, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.
– Vi har tjatat om vikten av nationella initiativ i två mandatperioder, men inget har hänt.
Nu pågår ett arbete på Utbildningsdepartementet med att ta fram ett förslag på hur en nationell digitaliseringsplan skulle kunna se ut. I Alliansens förslag skulle uppdraget gå till Skolverket, men Gustav Fridolin ser flera möjliga lösningar.
– Vi ser över hur man skulle kunna organisera det på bästa sätt, säger han.
Han pekar på att våra grannländer kommit längre i frågan och snarare håller på att revidera sina digitaliseringsstrategier. I Sverige har initiativen kommit från andra håll, säger Gustav Fridolin.
– Det är inte så att bristen på handlingskraft från den förra regeringen gjort att ingenting alls har hänt. Det finns initiativ från bland annat SKL och Digitaliseringskommissionen och en mängd andra som försökt ta det ansvar staten inte har tagit. Det är inte ett helt enkelt arbete att se hur vi på bästa sätt främjar kreativiteten men samtidigt få in mer av nationell likvärdighet, säger han.
Finns det förutsättningar för en blocköverskridande överenskommelse i den här frågan?
– Ja, absolut. Det är en likvärdighetsfråga. Det är helt okej att man jobbar på olika sätt med modern teknik, men det är inte okej att vissa gör det och andra inte. Där finns uppenbarligen en samsyn med den nuvarande Alliansen. Jag hade bara önskat att det hade kommit tidigare, säger han.
Lotta Holmström