Läget har ljusnat något för elever och lärare på konkurshotade Karl-Oskargruppens grund- och gymnasieskolor. Men det dröjer en bra bit efter höstens terminsstart innan de får definitivt besked om skolorna får nya ägare. Det hänger på att tillräckligt många fordringsägare är beredda att efterskänka bolagens skulder.
I maj meddelade friskolekoncernen Thorengruppen att man köper Karl-Oskar Utbildning AB med tio grundskolor och tre förskolor i sydöstra Sverige, till ett hemligt men lågt pris.
Under sommaren blev det klart att Fria Läroverken tar över Gymnasieskolor i Syd AB med fyra skolor – Smålandsgymnasiet i Växjö och de tre Östersjögymnasierna i Kalmar, Karlshamn och Ystad. Fria Läroverken startades 2013 av Anders Hultin, veteran i friskolebranschen och konkursade skolkoncernen JB:s sista vd.
Därmed skulle Karl-Oskargruppens två skolbolag vara räddade från den konkurs som hotat sedan i mars. I båda fallen är dock övertagandet villkorat. Minst 75 procent av fordringsägarna måste rösta ja vid ett så kallat offentligt ackord i domstol. Det innebär att de nöjer sig med att bara få ut en fjärdedel av sina pengar.
Den 4 augusti fick Växjö tingsrätt in en begäran om ackordsförhandling från Karl-Oskar Utbildning. När tingsrätten fattat beslut om prövning ska alla borgenärer kallas till förhandlingen, vilket tar 3–5 veckor.
Någon begäran från Gymnasieskolor i Syd hade på torsdagen ännu inte kommit in till tingsrätten.
Detta innebär att lärare och elever börjar höstterminen utan att veta hur framtiden ser ut för deras skolor.
Enligt Håkan Jansson, advokat på byrån Gärde Wesslau och den som har hand om företagsrekonstruktionen, har mer än 75 procent av fordringsägarna lämnat underhandsbesked om att de tänker rösta ja.
– Ackorden kommer gå igenom, säger han.
Håkan Jansson har till den 25 september på sig att rädda de två skolbolagen.
Karin Lindgren