Redan i dag kan en elev begära en prövning av sina kunskaper för att få betyg eller ett högre betyg. Men reglerna uppfattas som otydliga och nu ser Skolverket över om de kan ta fram kompletterande anvisningar.
Ett betyg kan i dagsläget inte överklagas, däremot kan en elev eller förälder begära prövning. Enligt Skolverket kan en sådan situation vara om man saknar betyg eller fått F.
De befintliga reglerna om prövning skiljer sig dock åt mellan olika skolformer. I skollagen står det att ”den som vill ha betyg från grundskolan har rätt att genomgå prövning för betyg.”. En sådan prövning kan begäras även om eleven har betyg eller fått slutbetyg.
– Tanken bakom lagstiftningen är att den som exempelvis gått sommarskola ska kunna pröva sina kunskaper för att få ett betyg eller för ett högre betyg, säger Claes-Göran Aggebo, senior rådgivare på Skolverket.
Prövningen kan gälla ett eller flera ämnen. I gymnasieskolan finns bara möjlighet att begära prövning om en elev saknar ett betyg eller fått F.
Men hur prövningarna i de olika skolformerna ska gå till är inte reglerat, utan det bestäms lokalt.
– Det framgår inte när man kan begära prövning, hur begäran om prövning ska se ut eller till vem som den ska ställas exempelvis, säger Claes-Göran Aggebo.
Inte heller framgår det hur en prövning ska utformas.
De otydliga reglerna har lett till en hel del frågor till Skolverket, både från elever, föräldrar och skolrepresentanter.
Därför håller Skolverket på att se över hur de kan förtydliga anvisningarna till skolorna. Men enligt Claes-Göran Aggebo är det inte självklart i vilken form det ska göras. Skolverket har inte bemyndigande för att exempelvis ta fram föreskrifter för hur grundskolan bör gå tillväga vid prövning. Däremot är det möjligt för gymnasieskolan. Därutöver finns möjligheterna att ta fram Allmänna råd eller stödmaterial.
– Så det vi gör nu är dels att vi ser över vilka olika alternativ som finns för att gå vidare, dels att vi kartlägger hur skolorna gör i dag.
Om en månad kan de ha satt ned foten för i vilken form de ska gå vidare. Men hur lång tid det sedan tar innan nya anvisningar finns på plats kan inte Claes-Göran Aggebo uttala sig om i dagsläget.
Susanne Eriksson