Vetlanda är den kommun i landet som har höjt lärarlönerna mest under de senaste fyra åren. Tack vare det har lågstadieläraren Pernilla Gunnarsson på Mogärdeskolan fått ett efterlängtat lönelyft.
— Jag har jobbat som lärare i 25 år. Och jag tycker att det är på tiden att vi lärare i Vetlanda får en vettig ökning.
Lärarna får mer än andra yrkesgrupper i löneökning varje år under avtalsperioden. Men en del kommuner satsar mindre, andra mer.
Vetlanda i Småland med drygt 27 000 invånare ligger i topp, med lokalt beslutade lärarlöneökningar på 17,4 procent från 2012 till 2015. Sollefteå i Ångermanland med knappt 20 000 invånare ligger i botten med 11,7 procent. Genomsnittet för landets kommuner ligger på 14,4 procent, när drygt hälften av Lärarförbundets lokalavdelningar har rapporterat in årets resultat av löneöversynerna.
— Vi ser ingen gemensam nämnare för de kommuner som satsar respektive inte satsar. Inte mer än att i vissa kommuner har politikerna i den högsta ledningen gjort sin hemläxa och insett att de måste uppvärdera lärarna, säger förhandlingschef Mathias Åström på Lärarförbundet.
Så tycks det till exempel vara i Vetlanda:
— Vi vet att vi har legat lågt i jämförelse med grannkommunerna och vi måste betala bättre om vi ska kunna behålla våra duktiga lärare och locka hit nya. Därför är det en medveten politisk strategi att lyfta våra lärarlöner, säger Henrik Tvarnö (S), kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda.
Lågstadieläraren Pernilla Gunnarsson på Mogärdeskolan i Vetlanda har flera kollegor på skolan som har tagit lärarjobb i grannkommuner och fått högre lön.
— Jag har länge legat fel i lön. Men nu har jag en rektor som verkligen har försökt att rätta till detta.
Efter de två senaste löneöversynerna har hon fått upp lönen till runt 30 000 kronor.
— Nu är lönen acceptabel. Men i förhållande till hur länge jag har varit lärare och hur tufft läraryrket är så är det för lite. Jag borde tjäna minst 5 000 kronor till.