Skolhuvudmännen väljer olika lösningar för att minska barngrupperna. Vissa startar utegrupper eller utökar befintliga lokaler medan andra startar nya förskolor.
På fredagen var sista dagen för skolhuvudmän att söka statsbidrag från Skolverket för att minska barngrupperna på förskolorna runt om i Sveriges kommuner.
Vid lunchtid hade det kommit in 382 ansökningar från både kommunala och fristående huvudmän.
Veronica Persson, undervisningsråd på Skolverket, räknar med att det kommer in fler ansökningar under dagen. Och variationen är stor när det gäller hur många platser som man vill minska barngrupperna med. Totalt från 5 till 300 platser i de ansökningar som kommit in.
Statsbidraget omfattar totalt 830 miljoner kronor och betalas ut för att täcka kostnader som skolhuvudmännen har under läsåret 2015-2016.
– Vi har inte hunnit räkna ut hur mycket pengar som man tillsammans sökt ännu. Bidraget är 30 000 kronor per plats som man minskar grupperna med, säger Veronica Persson.
Skolverket tittar inte på personaltätheten utan statsbidraget handlar bara om att minska barngrupperna på olika sätt. Och ansökningar som minskar barngrupper med barn födda år 2013 eller senare prioriteras av Skolverket. Förutom att minska antalet inskrivna barn per grupp så är de vanligaste åtgärderna att:
- Starta utegrupper
- Utöka befintliga lokalytor
- Starta nya förskolor för att kunna minska antalet barn på andra förskolor
Besluten om vilka som får bidrag kommer att vara klart i oktober och då betalas också den första potten med pengar ut. Resterande pengar kommer i januari 2016.
Lenita Jällhage