Maria Arnholm (fp) efterträder Nyamko Sabuni som biträdande utbildningsminister och jämställdhetsminister. – Pojkars sjunkande skolresultat är en av de viktigaste frågorna, säger hon.
Det märks att det är jämställdhetsfrågorna som ligger den nya ministern närmast om hjärtat, framförallt kvinnors möjlighet till lika villkor och lön på arbetsmarknaden.
Som statssekreterare har hon fokuserat just på jämställdheten inom skolans värld.
Vilka är de viktigaste utmaningarna inom skolområdet?
– Matchningen att hjälpa fler ungdomar och unga vuxna att hitta en utbildning som ger ett arbete och att hjälpa arbetsmarknaden att hitta kvalificerad arbetskraft.
Som biträdande utbildningsminister får Maria Arnholm ansvar för förskolan och vuxenutbildningen.
– Förskolan betyder oerhört mycket för barns utveckling, men också för jämställdheten. Jag är väldigt imponerad av det som hänt sedan jag höll på med politik och förskola sist, med den nya skollagen och den särskilda regleringen av förskolan som skolform.
Maria Arnholm vill inte svara på hur hon ser på läxrut, och svarar svävande på flera andra frågor som rör utbildningspolitik.
Känner du att du är tillräckligt insatt i skolfrågorna, eller behöver du plugga på lite?
– Tillräckligt insatt är möjligen Jan Björklund och några till. Jag har jobbat med jämställdhets-, ungdoms- och skolfrågor i sex månader, så självklart har jag jättemycket att lära. Jag är väldigt ödmjuk inför det.
Utbildningsminister Jan Björklund drar flera paralleller mellan Maria Arnholm och företrädaren Nyamko Sabuni.
– Båda är orädda och tuffa. Det behöver man vara som minister, och i synnerhet på ett sådant uppdrag, säger han.
Det var för en vecka sedan som Nyamko Sabuni meddelade Jan Björklund att hon ville avgå, och Maria Arnholm fick förfrågan i förra veckan.
Hon erkänner vissa lik i garderoben: för drygt 15 år sedan anlitade hon svart arbetskraft för arbeten med hennes hus.
– Det är inget jag är stolt över. Jag gjorde det, och det var dumt, säger hon på en presskonferens på måndagen.
Lotta Holmström