Även moderna språk, geografi och bild omfattas av regeringens nya väg in i läraryrket – förutsatt att det råder brist på sådana lärare.
Regeringens aviserade försöksverksamhet– att låta olegitimerade med ämneskunskaper undervisa i två år, i undantagsfall tre, samtidigt som de kompletterar med pedagogiken – gäller alla ämnen där det råder brist på lärare.
Regeringen nämner visserligen särskilt biologi, fysik, kemi och teknik men det kan bli aktuellt med fler, enligt Maria Soläng, pressekreterare hos högskoleminister Helene Hellmark Knutsson.
Denna ”nya” grupp olegitimerade får alltså undervisa i upp till tre år men omfattas av samma regel som andra olegitimerade när det gäller betygssättning. Det innebär att de måste ha en legitimerad lärare som medbedömare.
Personerna ska läsa in en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) på 90 högskolepoäng parallellt med arbetet i skolan – och blir lärare. Vilket förhållandet ska vara mellan jobb och studier beror på hur lärosätet väljer att lägga upp utbildningen.
Men det blir inga statliga bidrag till den olegitimerades lön.
– Lönen betalas av arbetsgivaren i vanlig ordning, säger Maria Soläng.
Lagändringen, som föreslås gälla från och med den 1 juli 2016, innebär ett undantag från den undantagsregel som redan finns och som bara tillåter förordnanden på max ett år när det saknas legitimerade och behöriga lärare.
Regeringen motiverar propositionen med den stora lärarbristen.
Karin Lindgren