Samvetsgranna, introverta och ångestdrivna elever får högre betyg än nyfikna och socialt öppna. Detta missgynnar ofta pojkarna.
Det finns ett starkt samband mellan personlighet och slutbetyg, konstaterar psykologen Pia Rosander som nyligen disputerade vid Lunds universitet.
I sin avhandling har hon kartlagt 200 elevers personlighet och intelligens när de började och slutade gymnasiet. Hon har också studerat sambandet mellan personlighet och inlärningsmetodik.
Det hon fann var att personer som är samvetsgranna och drivs av oro och ångest får högre betyg än de som är socialt öppna och intellektuellt nyfikna.
– Vi har ett skolsystem som gynnar samvetsgranna och ångestdrivna elever. Förutom att det inte är bra för det välbefinnandet i det långa loppet om ångest är en drivkraft så innebär det att den så kallade djupinlärningen uteblir, säger Pia Rosander i ett pressmeddelande.
Hon menar att djupinlärning sker bäst bland de öppna personlighetstyperna, det vill säga de som drivs av nyfikenhet.
En annan upptäckt är att det för flickor finns ett samband mellan hög intelligens och samvetsgrannhet. I pojkars fall är sambandet det raka motsatta: de samvetsgranna och skötsamma pojkarna har ofta en lägre IQ än de mindre skötsamma.
– En hög skötsamhet, det vill säga att komma i tid och göra saker när de ska göras, kan för pojkarna vara ett sätt att kompensera för bristande IQ, enligt Pia Rosander.
Enligt undersökningen får introverta personlighetstyper högre betyg än extroverta. En tolkning är att de extroverta eleverna har så mycket annat omkring sig att de har svårt att hinna med skolarbetet.
Pia Rosander menar att skolan måste få kunskap om att personlighet inte är något som kan påverkas.
– Mina studier visar tydligt att skolan måste bli mer individualiserad, säger hon.
Karin Södergren