Förskoleklassen bör bli obligatorisk och fortsätta vara en egen skolform. Det föreslår regeringens Grundskoleutredning. Men det kan bli politisk strid om förslaget.
De borgerliga partierna vill ha en tioårig grundskola, där förskoleklassen försvinner och blir det första året i lågstadiet.
Det var den förra borgerliga regeringen som tillsatte grundskoleutredningen med uppdraget att utreda just en tioårig grundskola med skolstart från sex års ålder.
Men den nya S- och MP-styrda regeringen ändrade i början av året direktiven till utredningen, eftersom regeringen inte vill ha en tioårig grundskola.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger i en kommentar att han kommer att bjuda in oppositionen för att diskutera hur regeringen och oppositionen nu tillsammans kan gå vidare med frågan.
– Den här typen av förändringar i skolans organisation förtjänar samsyn för skolans bästa, säger Gustav Fridolin.
Grundskoleutredningens förslag om att förskoleklassen blir obligatorisk innebär att skolplikten sänks till sex års ålder. Den obligatoriska förskoleklassen föreslås bli införd läsåret 2017/2018.
Andra förslag från utredningen:
- Skolplikten förlängs med högst ett år för elever i årskurs nio som inte har uppnått behörighet till ett nationellt yrkesprogram. Skolhuvudmannen bestämmer om den förlängda skolplikten ska genomföras i grundskolan eller inom ett introduktionsprogram i gymnasieskolan.
- Huvudmannen ska erbjuda undervisning i lovskola till elever i årskurs åtta eller nio som riskerar att inte nå kunskapskraven och till den som har gått ut årskurs nio och inte blivit behörig till ett nationellt program i gymnasieskolan. För eleven ska det vara frivilligt att gå i lovskolan.
- Dessa två förslag är inte politiskt kontroversiella, utan fanns med även i den borgerliga regeringens direktiv till grundskoleutredningen.
Grundskoleutredningen har letts av Skolinspektionens tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler.
Stefan Helte