Lärarbristen sliter på landets rektorer och kommer att följas av en skolledarkris när allt fler byter jobb.
Nu har vi kommit till den punkt som Lärarförbundet med flera har varnat för i flera år. Lärarbristen vi ser i dag är bara början av problemet. Nu finns det inte längre några lärare att rekrytera!
Politikerna och huvudmännen har inte förstått allvaret utan valt att stoppa huvudet i sanden. De har inte tagit sitt ansvar för att skolan i Sverige ska vara möjlig att bedriva enligt skollagens bestämmelser. Ett stort antal vakanser finns i alla skolor och friskolor just nu.
Alla slåss om samma personer.
Många frågor hopar sig för mig som skolledare och det känns som de hamnar i mitt knä när det inte finns lärare att rekrytera. Hur ska vi kunna garantera att eleverna får med sig de kunskaper som skolan är skyldig att förmedla för att de ska nå målen? Vilken undervisningskvalitet blir det med icke behöriga lärare? Hur ska bedömning och betygsättning fungera?
Ska rektors uppdrag vara att sätta betyg och göra bedömningar i framtiden? Ska det gå åt orimligt med tid för skolledaren att göra om tjänstefördelning, rekrytera, intervjua, introducera nya lärare på skolan, göra om schema etcetera inför varje termin?
Just nuär det lärarnas marknad och de ges möjlighet att förflytta sig och få kanske bättre arbetsvillkor men framför allt bättre betalt. Under många år har lärare varit underbetalda och detta är ett av problemen med att det finns brist. Ett annat problem är att arbetssituationen i skolan är orimlig. Dessutom har lärares status på många håll sjunkit.
Men när lönerna för lärarna går upp i nivå med skolledarnas så kommer många skolledare att söka sig tillbaka till läraryrket. Inte fortsätter man med ett omöjligt chefsuppdrag till en lärarlön.
Så i dag har vi lärarkris men inom en snar framtid har vi en rejäl skolledarkris. Vem ska då leda verksamheten i svensk skola?