Alla kommuner ska ta emot nyanlända med uppehållstillstånd. Det beslutet fattade regeringen på torsdagen. Lagförslaget läggs nu fram i riksdagen.
Nästan 10 000 nyanlända, som har fått uppehållstillstånd i Sverige, har inte kunnat flytta vidare till vanliga bostäder. De bor kvar i Migrationsverkets asylboende runt om i Sverige eftersom de inte fått någon kommunplacering.
Regeringen hoppas nu att väntetiderna för bostäder ska bli kortare och att betydligt fler än idag ska kunna få en kommunplacering där det finns arbete och studiemöjligheter. Man hoppas också att bestämmelserna ska frigöra platser på asylboendena.
I år har 4 500 nyanlända kunnat kommunplaceras efter att de har fått uppehållstillstånd medan 29 000 har fått hitta bostad på egen hand.
Kommuner med en god arbetsmarknad, stor befolkning, lågt mottagande av nyanlända och förhållandevis få asylsökande kommer med förslagen få ta emot fler nyanlända än kommuner med sämre förutsättningar.
Det finns i dagsläget inga sanktioner föreslagna ifall kommuner vägrar ta emot nyanlända, men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger att regeringen inte är främmande för att införa det.
Lenita Jällhage