Regeringen har formulerat en nationell strategi för unga som varken arbetar eller studerar. På fredagen presenterades även en nationell samordnare för denna grupp.
Den som inte påbörjar eller slutför en gymnasieutbildning löper mycket större risk att hamna i arbetslöshet än den som gått ut gymnasiet. Det ligger således i samhällets intresse att få denna grupp unga i arbete eller att börja en utbildning.
Regeringen har därför antagit en nationell strategi, vilken rymmer insatser som redan gjorts och sådana som kommer att ske 2015–2018.
På fredagen presenterades också en nationell samordnare för gruppen: Inger Ashing, ordförande för Rädda Barnen och vd för Global child foundation. Hennes uppgift blir att samordna olika aktörer – myndigheter, organisationer med flera på olika nivåer – så att inte dessa ungdomar faller mellan stolarna.
– Varje ung som långvarigt hamnar utanför arbets- och samhällslivet är ett misslyckande för samhället. Jag är stolt och glad över att det nu för första gången tas ett samlat grepp för att stödja denna målgrupp, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic i ett uttalande.
Det finns olika sätt att definiera gruppen Neet:s (Not in employment, education or training), som dessa unga i åldern 15–24 år ofta kallas. Andelen Neet:s motsvarar mellan 7 och 10 procent av åldersgruppen. Förra året befann sig 86.500 unga i denna situation, enligt SCB:s sätt att räkna.
Mats Thorén