Socialdemokraterna vill införa allmän förskola från två år i stället för dagens tre år. Det skulle ge en besparing för barnfamiljer på 5 040 kronor per barn och år.
– Det här krävs för att vända den negativa utvecklingen i svensk skola, sade Magdalena Andersson (S), som är partiets talesperson i ekonomiskpolitiska frågor vid en pressträff.
En sänkning från dagens tre år till två år, innebär att "kunskapsresan" börjar tidigare för barnen i organiserad form, framhöll partiets gruppledare Mikael Damberg.
En sänkning innebär också en kostnadsminskning för barnfamiljerna på 420 kronor i månaden, från dagens 1 260 till 840 kronor per barn.
S vill också att förskolan ska bli tillgänglig för alla barn, oavsett vad föräldrarna gör. I dag finns en 15 timmars regel per vecka för barn, vars föräldrar är föräldralediga eller arbetslösa.
– Vi vill successivt utöka denna rätt, sade Mikael Damberg, som i sammanhanget också nämner att partiet vill avskaffa vårdnadsbidraget.
– Det är en främmande fågel i förskole- och jämställdhetsarbetet, sade han.
Partiledningen föreslår också ökade satsningar på kvalitén i form av kompetensutveckling av personalen. Totalt beräknas förslagen kosta mellan en halv och en miljard kronor. Några pengar för minskade barngrupper föreslås inte.