Andelen elever som tar en gymnasieexamen på tre år har ökat med drygt 2 procentenheter jämfört med förra året. Ökningen gäller både yrkesprogrammen och de högskoleförberedande programmen.
Andelen elever som klarar av att ta gymnasieexamen på de tänkta tre åren har ökat något. I våras var det 73,7 procent som tog examen, jämfört med 71,4 procent ett år tidigare. En orsak är att andelen som klarar den grundläggande mattekursen har ökat, enligt Skolverket.
Förbättringen märks på både yrkes- och de högskoleförberedande programmen. Andelen på yrkesprogrammen ökade från 66,6 procent till 69,9 procent. För de högskoleförberedande gick ökningen från 73,8 till 75,5 procent.
– Samtidigt som det är positivt får vi inte glömma att ungefär en av fyra elever fortfarande inte klarar av gymnasieexamen på tre år. Här kan skolorna göra mer för att ge elever stöd, säger Christina Månberg, chef på Skolverkets gymnasieenhet, i ett uttalande.
Som tidigare är sambandet mellan föräldrarnas utbildningsnivå och gymnasieresultat stark: Bland elever med högskoleutbildade föräldrar tog 75 procent examen, jämfört med knappt 63 procent för dem med gymnasieutbildade föräldrar och 34 procent för dem med föräldrar med utbildning på grundskolenivå.
Kravet för en gymnasieexamen är att ha godkända betyg i 2.250 av 2.500 poäng. Vissa kurser i matematik, svenska och engelska måste ingå i de godkända betygen.
TT
Lärarnas tidning