Nästan tre av tio anställda i skolans värld – från förskola till universitet – känner obehag inför att gå till jobbet. Däremot upplever nästan alla att arbetet är meningsfullt. Det visar årets Jobbhälsobarometer.
Anställda inom utbildningssektorn (där den klart största andelen utgörs av lärare från förskola till universitet) toppar flera av Jobbhälsobarometerns mätningar 2015 – vilket ur hälsosynvinkel är negativt.
Nära tre av tio (28 procent) känner psykiska obehagskänslor några gånger per månad eller mer inför att gå till jobbet. Det kan jämföras med hela arbetsmarknadens snitt på två av tio (21 procent).
Lärare är också de som i störst utsträckning känner att de inte hinner med sina arbetsuppgifter på ordinarie arbetstid (37 procent jämfört med snittet på 29 procent). Hela 45 procent av personalen i skolans värld uppger att de inte tycker att det finns möjlighet att få stöd och hjälp vid hög arbetsbelastning, att jämföra med snittet på 39 procent.
Däremot är det ytterst få som uppger att de inte ser betydelsen av det arbete de gör. Endast 6 procent av lärarna uppger det. Bara anställda inom vård och omsorg ligger lägre – 5 procent. Störst upplevelse av meningslöshet har personal inom hotell, restaurang, nöje, turism och kultur – 17 procent.
Det var, enligt jobbbhälsoarometern, dubbelt så vanligt att jurister, ekonomer och forskare var friska alla dagar under den senaste 12-månadersperioden, än att lärare var det.
27 procent av de skolanställda var inte frånvarande en enda dag på grund av egen sjukdom. Det är i nivå med anställda inom hotell, restaurang, nöje, turism och kultur (25 procent). Motsvarande andel för hela arbetsmarknaden var 32 procent. Friskast, enligt detta sätt att mäta, var anställda inom juridik, ekonomi, forskning och vetenskap. Där var andelen helårsfriska 43 procent i genomsnitt.
Mats Thorén