Lärarna på Gruvrisskolan i Falun förbereder sig nu på att svara på elevernas frågor om den sexbrottsmisstänkte läkaren som jobbade på skolan. Människor på stan har sina tankarna med de anhöriga och barnen som kan ha drabbats.
På Gruvrisskolan i Falunär allt – nästan – som vanligt, samma dag som den misstänkte skolläkaren begärs häktad vid Falu tingsrätt. Rektor Niklas Almgren säger att de nu förbereder sig på elevernas frågor om läkaren, som brukade kallas till skolan en gång i månaden. Han har hittills inte har fått någon information som tyder på att de misstänkta övergreppen ägde rum på skolsköterskans mottagning där läkaren träffade barnen.
– När föräldrarna ringer kan jag inte garantera om barnen har träffat skolläkaren eller inte. Jag kan däremot berätta om de rutiner vi har, att läkaren aldrig träffar en elev utan vårdnadshavares kännedom, och att skolläkaren aldrig träffar elever på egen hand, säger Almgren.
Björn von Sicard, matematiklärare på Gruvrisskolan, säger att beskedet om skolläkaren kom som en blixt från klar himmel.
– Man är lite ur fas, stundtals frågar man sig själv om det verkligen har hänt. Samtidigt måste vi förhålla oss till barnen och hålla de samtal vi behöver ha med varandra bakom stängda dörrar, säger von Sicard till TT.
Han oroar sig för att män i Falun som jobbar med barn nu kommer att känna hur samhället dömer dem på förhand.
– Jag försöker att agera precis som jag skulle ha gjort innan. En viktig del är närheten, att faktiskt finnas där. Kommer någon och kramar om en så kramar jag tillbaka. Men när de kommer, så kanske man spontant inte gör det på samma sätt, och det påverkar relationen till barnet, säger von Sicard.
På ett fik i centrala Falun sitter Simona Alexandersson, 25, tillsammans med Birgitta Berglund, 66.
– Det känns för jävligt, och det går knappt att föreställa sig hur det måste kännas för de anhöriga, säger Alexandersson.
Birgitta Berglund säger att hon har svårt att ta in all det hemska som händer i världen, men att just den här händelsen är omöjlig att stänga ute.
– Han jobbade på min vårdcentral. Det har kommit som en chock för hela stan, det är fruktansvärt, säger Berglund.
Erik Paulsson Rönnbäck/TT