Kärleken till matte fick Flora Ylinen att söka uppdraget som förstelärare.
När barnen somnat på kvällen tar Flora Ylinen fram forskningslitteraturen.
– Jag har alltid en bok på sängbordet. Jag älskar matematik och vill hela tiden förkovra mig, säger hon.
Flora Ylinen känner ett stort ansvar i sin roll som förstelärare och vill driva på utvecklingen i matematikundervisningen och det kollegiala lärandet på Edboskolan i Huddinge där hon arbetar.
– Jag pratar med mina kolleger och utgår från deras behov.
Edsboskolan är en F—9-skola med 850 elever. Skolan har 10 förstelärartjänster men alla är inte besatta.
Flora Ylinen tog sin lärarexamen på Kuba 1994 och kom till Sverige 2001. Högskoleverket validerade hennes lärarexamen 2005 sedan hon tagit pedagogikkurser och gjort praktik.
Efter nästan 20 år som lärare och handledare för matematiklyftet sökte hon uppdraget som förstelärare för drygt två år sedan. Nu har hon 10 procents nedsättning för sitt uppdrag och ett lönetillägg på 5.000 kronor. Hon undervisar dagligen i matematik och NO-ämnen i årskurs 8—9, men uppdraget som förstelärare gäller matematik.
En gång i månaden ansvarar hon och en kollega från mellanstadiet för en två timmar lång konferens för 15–20 matematiklärare.
På konferenserna tränar lärarna bland annat på problemlösning. De diskuterar varför eleverna inte lär sig som förväntat. Man formulerar ett gemensamt matematikspråk och diskuterar ny forskning.
Förstelärarna är måna om att förvalta sina lönepåslag så det gynnar alla lärare på skolan.
– Vi vill inte att pengarna ska gå åt skogen, säger Flora Ylinen.
Hon berättar om förstelärare på andra skolor som inte har något utvecklingsuppdrag utan bara undervisar.
– Som jag har uppfattat det är de missnöjda. De vill göra nytta för pengarna.
Men stressen är påtaglig. Flora och hennes förstelärarkollega hinner sällan träffas. Det mesta av planeringen sker via mejl. Kollegernas behov och önskemål är stora och de skulle behöva ha konferens varannan vecka. Flora Ylinen skulle även vilja hinna med fler lektionsbesök hos kolleger. Hon drömmer om en utvecklingsgrupp på skolan. Men det är omöjligt med dagens förutsättningar.
— Visst skulle jag önska att jag hade 20 procent … Jag tar tid från min planeringstid, men det blir även kvällar och helger, säger Flora Ylinen.