Moderaternas förslag om betyg från tredje klass möts av kritik. Lärarna tror inte att det hjälper eleverna och inte ens alla Allianskollegor gör tummen upp.
På senare tid har skolfrågan riktigt hettat till. Oppositionspartierna slipar på politiken inför valet 2014 och Allianspartierna tänker inte låta Folkpartiet lägga beslag på en sådan godbit. Både C och KD jobbar som bäst på nya skolförslag och på torsdagen presenterade M sin nya skolpolitik.
Mer undervisning i matematik och fler speciallärare är några av inslagen, men förslaget om betyg från tredje klass väckte mest debatt. Moderaterna tror att betyg är viktiga för kunskapsutvecklingen och för att fånga upp elever och skolor som behöver extra stödinsatser.
Men tolvåriga Viola Henriksson Söderberg, som nyss fått betyg för första gången, tycker inte att det är någon bra idé.
— Jag tror inte man lär sig mer av att få betyg tidigare, det blir bara stressigare, säger hon.
En undersökning visade nyligen att sju av tio lärare inte vill ha tidigare betyg. Och David Klüft Frimark, lärare i årskurs fyra på Hamnskolan i Stockholm, är en av dem:
– Problemet är att politiker gärna vill hitta enkla lösningar på väldigt komplexa problem. Och då tycker man att den här bokstaven (betyget, reds anm) är en enkel lösning, men för oss pedagoger ingår det i uppdraget att känna till var i kunskapsnivån våra elever ligger.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill ha betyg från fjärde klass och han ger gott betyg till M:s skolprogram, på det stora hela. Men alla Allianspartier håller inte med.
KD:s talesperson i skolfrågor Annika Eclund vill inte vara med i betygsracet.
— Vi måste ge skolan arbetsro och låta reformer få effekt först innan vi jagar på med nya, säger hon och hänvisar till att höstterminen var första gången eleverna i årskurs 6 fick betyg.
På den punkten har hon fullt stöd av S och MP.
— Jag tror att lärarna behöver mer tid för undervisning och inte mer tid för administration och mätning, säger Ibrahim Baylan (S), talesperson i utbildningsfrågor.
Han undrar vart statsminister Fredrik Reinfeldts tal om mindre klasser tagit vägen, något som S tror starkt på. I M:s förslag nämns det som en del av en satsning på fler speciallärare.
— Vi tycker att frågan om mindre klasser är viktig, särskilt på lågstadiet och i storstadsregioner. Men utmaningen ser inte likadan ut i hela landet och det är därför vi säger att miljardsatsningen på speciallärare också kan handla om mindre klasser. Vi vill att resurserna ska användas på det sätt som är bäst för den enskilda skolan, säger Tomas Tobé, som lett M:s skolarbetsgrupp.
Maria Davidsson/TT