Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Utredning föreslår färre obligatoriska nationella prov

$
0
0

Skolans nationella prov ska bli digitala. Samtidigt minskar antalet obligatoriska nationella prov. Exempelvis ersätts de i årskurs 3 med obligatoriskt bedömningsstöd. Det föreslog regeringens utredare på torsdagen.

[uppdaterad 2016-03-31 kl 14.35 och 15:30].
I dag presenterade regeringens utredare Tommy Lagergren förslag på nytt upplägg för de nationella proven i grund- och gymnasieskolan. Som väntat föreslår han att de nationella proven ska göras i digital form. De nya proven införs successivt från 2018 och ska vara fullt införda 2022. Dess syfte ska endast vara att stödja lärarnas betygssättning, sa han på en presskonferens på torsdagen.
 
Tommy Lagergren konstaterar också att de nationella proven inte fungerar som kunskapsmätare över tid. En ny, särskild nationell kunskapsutvärdering ska svara för den uppgiften.
– På det sättet behöver vi inte enbart förlita oss på de internationella mätningarna, säger han.
 
Samtidigt minskar antalet obligatoriska nationella prov.
 
Trots att de nationella proven skrivs årligen går provresultaten inte att använda som kunskapsmätare över tid – rovens inriktning varierar nämligen från år till år. Inte heller betygen fungerar som en mätare över tid. Experterna är eniga om att det går inflation i betygen, det vill säga att det med åren blivit lättare att få ett högt betyg.
 
Det är därför Pisa och andra internationella kunskapsmätningar får så stor uppmärksamhet. I Sverige är dessa de enda mätarna av hur kunskapsresultaten förändras över tid.
 
Parallellt med digitaliseringen av proven införs extern bedömning, det vill säga att andra än den undervisande läraren rättar proven. Syftet är ökad likvärdighet.
– Det som oroar mig mest är variationen mellan skolor, säger Tommy Lagergren och syftar på hur sambandet provresultat och betyg kan variera så mycket.

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) konstaterar att "marknadiseringen" av skolan lett till betygsinflation, vilket kräver uppgraderade och moderniserade nationella prov som motvikt.
– På den globala marknaden kan man inte konkurrera med ihåliga betyg, säger hon. 

Moderaterna utbildningspolitisk talesperson Camilla Waltersson Grönvall är mycket missnöjd med flera av utredningens förslag.
– Vi ska ha kvar de nationella proven i trean. Vi måste ha den kunskapskontrollen, säger hon till Lärarnas tidning.  
– Det är en utredning som borde göras om och göras rätt. Jag hade förväntat mig att den snarare skulle tittat på omfattningen av proven i årskurs 3. Det är för många delar under för många dagar. En kunskapskontroll i matematik och svenska borde kunna göras med färre provtillfällen än i dag.

Hon avvisar också förslaget att proven i SO och NO i årskurs 9 tas bort.
– Utredningen borde snarare ha tittat på möjligheten att till exempel låta några av de proven utföras i årskurs 7 och några i årskurs 8. Allt för stort fokus läggs på proven den sista terminen i nian. För mycket av lärarnas tid går åt till detta. Vi moderater vill inte ha kvar några nationella prov i årskurs nio överhuvudtaget. 

Även Liberalernas partiledare och tidigare utbildningsminister Jan Björklund är kritisk till förslaget att banta antalet nationella prov.

– Lågstadiet är skolväsendets viktigaste del. Att eleverna lär sig baskunskaperna där är helt avgörande. Av alla nationella prov tycker jag att de i trean är de viktigaste.

Björklund tillstår att många lärare fått lägga mycket tid på proven.
– Men det gäller inte i trean, där det bara ges två prov – i svenska och matte. Det är i årskurs sex det blivit för många prov, och alliansen och de rödgröna gjorde därför upp om att minska antalet prov i sexan.

Däremot har Björklund inget att invända mot att digitalisera proven och införa extern rättning.

Utredningen föreslår att digitala nationella prov ska genomföras fullt ut först 2022.

– Vi tycker det är bra att utredningen föreslår en minskad omfattning av de obligatoriska proven. Men vi är inte nöjda med att digitaliseringen tar så lång tid, det är alltför sent att det hela ska vara genomfört till år 2022. Det är först om sex år! Tyvärr är utredningen alltför försiktig i de förslag som läggs fram. Jag är otålig och vill se ett snabbt genomförande, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas riksförbund i ett uttalande.

Även Camilla Waltersson Grönvall ifrågasätter tidsplanen. 

– Jag kan inte se varför det skulle ta så lång tid innan vi lättar på den arbetsbördan för lärarna. Det är ju infört i ett antal länder runt omkring oss, så varför behöver det ta sex år i Sverige?  

 

TT Mats Thorén

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>