— Det här är ett enstaka undantag och inget vi kommer att göra i fortsättningen, kommenterar Monica Gullberg, HR-specialist på barn- och ungdomsförvaltningen i Västerås kommun.
Av de 3 procent som kommunen avsätter till lärarna i år går 2,4 till de generella lönelyften och resterande 0,6 procent till att rätta till skevheter i lönesättningen.
Detta trots att det i det centrala löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, står att avtalet »utgår från en lönesättning som är individuell och differentierad«.
Strider inte lika påslag till lärarna mot avtalets skrivningar?
— Nej, det tycker vi inte att det gör. Vi har ju inte lagt hela utrymmet generellt, säger Monica Gullberg.
I bakgrunden finns också Lärarlönelyftet; statens satsning på att höja lärarnas månadslöner med i snitt mellan 2 500 och 3 500 kronor och som i höst kommer att ge ungefär var tredje lärare ett rejält lönelyft.
— Lärarlönelyftet kommer att bidra till en större lönespridning, konstaterar Monica Gullberg.
Lärarförbundets lokalavdelning i Västerås har i flera år kämpat för att lärarna ska få samma generella lönepåslag.
Är det inte konstigt att ni som fack vill gå emot det centrala avtalet?
— Det kan man kanske tycka. Men vi tycker att alla lärare är felavlönade. Vi vill lyfta hela kollektivet, även den lägst betalda läraren ska få ett hyfsat lönelyft, säger Per Dahlberg, ordförande för Lärarförbundet i Västerås.
Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström känner inte till någon annan kommun i landet som är inne på liknande tankar. Han är försiktig i sina kommentarer om det lämpliga i att ge alla lärare samma lönepåslag.
— Det där är kontextberoende — allt beror ju på hur de lokala parterna tänker i övrigt, hur de ser på lång sikt och på övriga lönesatsningar. Jag ser ingen anledning att recensera upplägget i Västerås.
Anna Östblom, som är grundskollärare på Sankta Gertruds skola i Västerås, får i år 710 kronor i lönepåslag, liksom alla tidigarelärare i kommunen.
— Jag fattar inte riktigt hur de har tänkt. Lärare som är kreativa och hittar på nya grejer och förbättrar för eleverna borde väl få mer än andra som bara flyter med?