Med jonglering och idrottspsykologi får Anders Hägerström barn och unga vuxna att komma loss vid tangenterna.
Ute är det grått och yrsnö. »Långt ifrån lagom« står det ovanför entrén. Inne lyser rummen i tomatrött, illgult och neongrönt.
Ensemblerummet Opus går i lila. Här »bor« Anders Hägerström och hans flygel.
Han har undervisat i musikskolan, som så småningom blev kulturskolan, i Botkyrka i 27 år. Före jul fick ha ta emot ett fint pris av Kungliga Musikaliska akademien för sin pedagogiska gärning. Med jonglering och idrottspsykologi får han barn och unga vuxna att komma loss vid tangenterna.
— Fast jongleringen är bara en liten del, baissar Anders Hägerström när Lärarnas tidning ber om en demonstration. För vår skull håller han bollarna flygande en stund.
— Man kan se det som ett komplement för att träna koncentration och koordination. Plus att det är roligt att kunna, säger han.
Då är idrottspsykologin viktigare. Här vilar Anders Hägerström sig på sina år som förbundskapten i svenska herrjuniorlandslaget i innebandy 1995—2001. Både när det gäller idrottsutövande och musicerande krävs lång och målmedveten träning för att bli riktigt bra. Och man ska klara av att prestera sitt bästa när det är konsert eller en viktig match.
— Jag lär ut hur man kan förbereda sig mentalt, jobbar med målbilder och med att stärka självförtroendet. Jag försöker utstråla en stark tilltro till elevens förmåga oavsett vilken nivå han eller hon befinner sig på. Jag ger mycket beröm och talar om vad som är bra, säger Anders Hägerström.
Förra året sänkte Botkyrka kulturskola terminsavgifterna från 750 till 350 kronor. Därmed är man billigast i Stockholms län.
Bland Anders Hägerströms cirka 40 pianoelever finns allt från nioåriga nybörjare som spelar fåtonsmelodier som »Spanien är ett land…« till elever i 20-årsåldern som klarar svårare Chopinstycken. Alla som vill får vara med på den skiva han spelar in varje termin. Just nu är en jazzplatta under produktion.
— Det är väldigt bra för motivationen, säger han.
Konserter är också bra och han försöker anordna så många som möjligt. En del blir nervösa men det är också förenat med lust.
— För att avdramatisera brukar jag låta eleven ha konsert bara för mig först.
Ofta kommer elever med Youtube-klipp och noter de hämtat från nätet. Då gäller det att hänga på, hjälpa till och anpassa svårighetsgraden. Kanske hamnar Rihannas »Unfaithful« eller temat från filmen »Twilight« på den tio i topp-lista som varje elev får sätta ihop. Det blir en personlig repertoar som de uppmuntras att spela igenom varje dag.
— Det handlar ju om att förmedla musikens glädje och kraft. Mellan favoritstyckena kan de öva på läxan.
Han tror att musikalitet och gehör kan tränas upp och att väldigt få människor är helt omusikaliska.
— Mitt mål är att de som jag har undervisat i kulturskolan ska kunna spela hemma på hobbynivå och ha glädje av musik resten av livet, säger Anders Hägerström och börjar ställa i ordning stolarna inför kvällen.
— Några av mina nybörjarelever ska ha minikonsert för sina föräldrar.