Pojkar vistas flera timmar längre på förskolan varje vecka, jämfört med flickor. Det visar en undersökning som Ekot gjort.
Sveriges Radios Ekot har sammanställt vistelsetiden, alltså det veckoschema som föräldrar lämnar in, där de uppskattar hur länge deras barn ska vara på förskolan, för 9 500 förskolebarn, i fem slumpvis utvalda kommuner i landet. Det handlar om Lerum, Norrtälje Partille, Karlstad och Trosa.
Genomgången visar att pojkar i genomsnitt är två och en halv timme längre på förskolan varje vecka, jämfört med flickor.
Enligt Ekot finns det ingen forskning som tittat på just skillnader i hur länge pojkar och flickor är på förskolan. Men Mia Heikkilä, som är lektor i pedagogik, menar att det finns annan forskning som kan användas för att ge en trolig förklaring. Och det handlar just om att föräldrar, oftast omedvetet, kan vara mer försiktiga med flickor och tänker att pojkar klarar mer. Hon säger att för en stereotyp könsroll som man förknippar med pojkar, så använder man epitet som tålig, stark, orkar mer och så vidare.
– Om man omedvetet använder sig av de epiteten så kanske man tror att pojkar orkar vara längre tid på förskolan, säger Mia Heikkilä till Ekot.
Linda Kling