Gymnasieminister Aida Hadzialic och Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand fick prova på att programmera på scen inför publik på SETT-mässan i Kista. Nervöst, tyckte ministern som fick hjälp av några skolelever.
Den största salen på årets SETT-mässa i Kista i Stockholm var fullsatt när läraren Karin Nygårds, känd förespråkare för införande av programmering i skolan, höll i en tillställning döpt till SETT kodar på onsdagen.
Med sig på scen hade hon några av sina elever som fick agera lärare när gymnasieminister Aida Hadzialic (S) och Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand fick kliva upp på scen och prova på att koda inför församlade lärare och skolledare.
En av lärarna på plats var Leane Riiser, som undervisar i år 4–6 på Estniska skolan i Stockholm. Hennes förväntningar inför eventet var att få inspiration och praktiska idéer hur hon kan arbeta med programmering i en klass eller i en grupp. Hon har ännu inte använt programmering i skolan i sin undervisning och har bara provat lite hemma med sina egna barn.
Är det din ambition att införa programmering i din undervisning?
– Ja, det vore jättekul. Inte bara i min undervisning, jag är arbetslagsledare och vill se hur vi kan använda det i vårt arbetslag, säger hon.
Är det skolans uppgift att lära ut programmering, tycker du?
– Det är lite svårt att svara på innan man vet vad det innebär. Men jag tror det. Det är lite som att fråga om det är skolans uppgift att lära barnen att läsa och det tycker jag det är.
– Det är ett verktyg i livet eftersom våra barn växer upp i en digital värld.
Gymnasieminister Aida Hadzialic är inne på samma linje.
– Programmering bör vara en naturlig del av undervisningen. Vi vet att det här är framtiden, säger hon till Lärarnas tidning efter sin kodarinsats på SETT.
Införandet av programmering i skolan har seglat upp som ett hett ämne under senare år. Det diskuteras även på högsta politiska nivå. Regeringen vill att det ska in i kursplanerna och Skolverket har fått i uppdrag att utforma en nationell it- och digitaliseringsstrategi.
Nyligen presenterade Skolverket ett preliminärt förslag som går ut på att programmering inte blir ett eget ämne, utan kommer att ingå framför allt i ämnena matematik och teknik.
Mats Thorén