Föräldrars utbildning har fått större betydelse för elevernas betyg. Det visar en svensk studie av betygen i årskurs nio mellan åren 1988 och 2014, rapporterar Vetenskapsradion.
Men nu kommer en studie som går emot tidigare forskning.
– Skillnaderna mellan de elever vars föräldrar har högst utbildningsnivå och elever som har lågutbildade föräldrar har ökat under den här tidsperioden. Det är ganska betydande förändringar, säger studiens författare Jan Erik Gustafsson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, till Vetenskapsradion.
I den nya studien, som ännu inte är publicerad, har forskarna bland annat delat in föräldrars utbildning i fler steg än vad som gjorts tidigare. Det kan vara en förklaring till att man ser att skillnaderna ökat även på individuell nivå.
Enligt Skolverkets omfattande kunskapsöversikt ”Vad påverkar resultaten i svensk grundskola?”, som publicerades 2009, har sambandet på den individuella nivån inte påverkats särskilt mycket trots 90-talets stora samhällsförändringar.
På skolnivå, däremot, syns både ökande skillnader mellan skolor vad beträffar den sociala sammansättningen av elever och ett starkare samband mellan elevernas hembakgrund och skolornas genomsnittsprestationer.
Mats Thorén