I den svenska förskolan får våra barn en god och trygg miljö som ger barnen förutsättningar att växa till trygga individer, skriver Camilla Waltersson Grönvall, skolpolitisk talesperson för Moderaterna. Samtidigt ser hon betydande utmaningar.
I ett internationellt perspektiv är den svenska förskolan unik. Det har jag fått se och uppleva både som mamma men också som politiker. I den svenska förskolan får våra barn en god och trygg miljö som ger barnen förutsättningar att växa till trygga individer.
Framgången, och det som även brukar väcka omvärldens nyfikenhet, bygger på förskolans unika arbetssätt där omvårdnad, omsorg, fostran, lek och lärande är självklara delar av barnens tid i förskolan. Det skapar en helhet som ger våra barn en bra start för det kommande lärandet i skolan.
Men det betyder inte att vi stolt kan luta oss tillbaka. Nej. När jag besöker förskolor runt om i landet, eller pratar med vänner och bekanta med barn i förskollålder, ser jag betydande utmaningar i förskolan.
Jag ser hur barngrupperna på vissa håll i landet ibland har tillåtits krypa upp till oroväckande nivåer där det i vissa fall inte längre går att garantera vare sig barnens lärande eller trygghet. För Moderaterna är det därför en självklarhet att göra mer för att minska barngruppernas storlek och ge förskollärarna mer tid tillsammans med barnen. Vi satsar därför en miljard kronor årligen på mindre barngrupper i förskolan, vilket är mer än regeringen.
Samtidigt är forskningen också enig om att kvaliteten i förskolan hänger tätt ihop med personalens utbildning och kompetens. I budgetmotionen för 2015 föreslog därför Moderaterna och Alliansen en förlängning av förskolelyftet fram till 2018. Tack vare förskolelyftet har personal som jobbar i förskolan, barnskötare, förskollärare och andra, fått en möjlighet att stärka sin kompetens om de små barnens utveckling och lärande.
Med besvikelse och oro ser jag nu tyvärr hur den rödgröna regeringen lägger ner förskolelyftet från och med i år. Det betyder i praktiken spiken i kistan för samtliga nationella satsningar på förskollärarnas kompetensutveckling. Det är en olycklig prioritering som riskerar att försämra kvaliteten i förskolan.
Som förälder med barn som nu har lämnat förskolan vet jag hur viktigt det är att vi har en förskola som möter och ser varje barn och dess behov. Därför måste förskolan fortsätta att utvecklas och förskollärarnas kompetens höjas. Men just i dag – på förskolans dag - vill jag rikta ett stort tack till alla er som jobbar i förskolan. Inte bara gör ni det möjligt för fler familjer att få ihop jobb och vardag. Utan framför allt ser ni till att fler barn får en bättre start i sin kunskapsresa. Utan er skulle varje förälder i hela Sverige sakna en hjälte.