Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Rätta prov ihop — så bra och så svårt

$
0
0

Helt klart ett F, fnyser kollegan och slänger undan ­novellen. Inte min elevs hoppas jag och försöker att liksom i förbifarten kika på signaturen. Den här gången tillhör den underkända eleven en annan skola och jag kan andas ut.

I stället förundras jag och hyser till och med en viss beundran för lärarkollegan som verkar så säker i sin bedömning.

Vi är 15 svensklärare från kommunens högstadieskolor som samlas för att bedöma nationella prov i svenska tillsammans. Hittills har det gått bra. Vi dricker kaffe och känner gemyt, förenade i tacksamhet över att slippa ägna påsklovet åt att rätta prov. Vi har delat upp oss i tre grupper, en för varje skrivuppgift. Vi har läst in oss på bedömningsanvisningarna och känner tillförsikt inför dagens arbete. Men så är det också bara förmiddag ännu.

Jag är den första att skriva under på att sambedömning är nödvändig, avidentifiering viktig och att bedömningsdiskussionerna utvecklar oss som pedagoger. Men ju längre dagen går desto mer komplicerat blir det.

Den här texten är för lång, säger någon. Vad då lång? säger en annan. Om texten är bra spelar väl inte längden någon roll?

Den här handlar inte om ämnet, anser någon. Johoodå, replikerar en annan. Om ämnet är ständigt närvarande i huvudpersonens tankar behöver det inte uttryckas explicit. Ett stilistiskt grepp ju.

Den här texten fattar jag ingen­ting av, häver någon ur sig och inom mig föds en förbjuden tanke. Tänk om det inte är texten det är fel på.

Som mentor i en nia har våren varit en balansgång. Samtidigt som jag präntat provdatum i varenda elev har jag försökt dämpa deras stress genom att upprepa mantrat att ett NP endast är ett bedömningstillfälle av många. Men att själv hålla dessa prov på yrkesmässig distans är svårare än jag trodde.

Så när kollegan från grannskolan kläcker ur sig något ned­sättande om min elevs text blir jag ledsen. Jag tar åt mig. Mer professionell än så är jag tydligen inte. Och jag har svårt att hålla mig utanför diskussionen om en text som jag vet handlar om ­något jobbigt som min elev gått igenom.

Samtidigt gror en misstanke om att en grupp lärare genomgående är hårdare i sina bedömningar än en annan. Stämningen blir spänd och det svider i yrkesstoltheten när det bestäms att vi på nytt ska gå igenom alla texter som bedömts med ett F. Flera ifrågasätter. Litar ni inte på oss? Lika bra att vi rättar proven på egen kammare, säger någon.

Tvärtom, menar jag. Ju mer infekterat det blir, oss bedömningsproffs emellan, desto större behov av att bedöma tillsammans.

Charlotta Hemlin Lärare i svenska 7—9, Bergvretenskolan i Enköping

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!