Lärarförbundet har lånat ”Skavlan” och tre andra programformat av Sveriges Television och ersatt Almedalstältet med en studio. – Vi förnyar oss samtidigt som vi får en massa material som vi ska använda under resten av året, säger opinionschefen Jenny Engdahl Westbratt. Temat är skolans nyckelroll i integrationen.
”Nyhetsmorgon” blir ”Lärarmorgon”, ”Skavlan” blir ”Träffpunkt”, ”Min Sanning” blir ”Nyfiken på” och ”Debatt” blir ”Debatt”.
Totalt intervjuas och debatterar 54 politiker, forskare, lärare och entreprenörer i Lärarförbundets studio i Almedalen som har plats för en sittande publik på 50–60 personer. Liberalernas ledare tillika ex-minister Jan Björklund, Hala Mohammed, ordförande för Röda Korsets ungdomsförbund, och Boel Godner, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje, är tre av namnen.
– Vi har varit i Almedalen i många år och haft ett traditionellt upplägg med tält och seminarier i hyrda lokaler. Nu ökar vi delaktigheten och medlemsnyttan, säger Jenny Engdahl Westbratt.
Det går att ställa frågor till gästerna i förväg via sociala medier och twittra direkt in till programmen som sänds live i Lärarkanalen måndag–onsdag och sedan ligger kvar på webben. Mycket av materialet kommer att kunna användas i förbundets opinions- och rekryteringsarbete under resten av året. Och tre av de fem programledarna är verksamma lärare – Lotta Dessen Jankell på Globala gymnasiet i Stockholm, Karin Berg på Schillerska i Göteborg och Jacob Möllstam på Jonsereds skola i Partille.
Under årets Almedalsvecka medverkar nästan 7 000 personer i 3 700 evenemang i regi av 1 700 arrangörer. Konkurrensen är mördande men det är ändå en bra plats att vara på, tycker Jenny Engdahl Westbratt.
– Det är en viktig påverkansarena där vi kan skapa och upprätthålla relationer och lyfta de frågor som betyder mest för lärarna. Men det är viktigt att det vi gör är genomtänkt och smart och hänger ihop med årets övriga 51 veckor, säger hon.
Till det smarta hör att koppla ihop huvudbudskapet ”Allt börjar med en bra lärare” med skolans nyckelroll i integrationen efter det stora flyktingmottagandet.
– Förra året kom 70 000 nya barn och elever till Sverige. Det innebär stora utmaningar för skolan som inte hörts och synts tillräckligt i rikspolitiken. Många lärare och skolledare kämpar och gör ett fantastiskt arbete men de måste få rätt förutsättningar, säger Jenny Engdahl Westbratt.
Lärarförbundet lägger runt en miljon kronor på närvaron i Almedalen, vilket är ungefär lika mycket som tidigare år.
Man deltar man också i två seminarier utanför den egna tv-studion. Det ena är ett samarbete med LO och Lärarnas riksförbund om skolans finansiering utifrån förslagen i Skolkommissionen. Det andra handlar om skolans arbetsmiljö och är ett samarbete med Sveriges elevkårer.
Karin Lindgren