65 procent av gymnasielärarna anger i en färsk undersökning från Lärarnas Riksförbund att de någon gång under de senaste åren funderat på att lämna läraryrket.
Orsakerna är bland annat låg lön, för mycket för- och efterarbete, dålig arbetsmiljö och att de fått dåligt med uppskattning för sina insatser.
Hela 98 procent av lärarna anser att nyckeln till att höja utbildningens kvalitet är att lärarna får mer tid för att planera och följa upp sin undervisning.
Undersökningen visar också att mer än varannan lärare inte har fått någon ämnesdidaktisk fortbildning under de senaste fem åren.
Rapporten från Lärarnas Riksförbund bygger på enkätsvar från 1000 gymnasielärare och 1000 föräldrar till elever på gymnasiet. Svarsfrekvensen bland lärarna var 57 procent.
Över 25 procent av föräldrarna i undersökningen angav att deras barn inte får eller fått tillräckligt med stöd för att uppnå målen. Lärarna i sin tur anger att tiden inte räcker till för att etablera förtroendefulla relationer med eleverna och fånga dem som kan ligga i riskzonen för att avbryta sina studier. Det anger 2 av 3 gymnasielärare.
Lotta Holmström