Över 27.000 lärare har fått sin legitimation indragen efter kuppförsöket i Turkiet. Totalt har minst 43.000 lärare och annan skolpersonal blivit av med sina jobb. – Det är en mycket prekär situation, säger Anders Johansson, internationellt ansvarig för Lärarförbundet Stockholm, som har ett nära samarbete med det största turkiska lärarfacket Egitim Sen.
Utbildningssektorn har drabbats hårdast av den turkiska regeringens utrensningar efter militärkuppförsöket den 15 juli.
Turkiet har dragit in undervisningstillståndet för över 27.000 lärare som arbetat inom utbildningssektorn och mer än 1.000 skolor och 15 universitet har stängts. Enligt utbildningsminister Ismet Yilmaz kommer personerna inte att tillåtas arbeta på offentliga eller privata utbildningsinstitutioner igen.
– Lärarna har fått sparken utan dokumenterade skäl och utan möjlighet att försvara sig. De har inte begått några brott. Det enda som finns är en klump misstankar från regeringen om att de har fel åsikter, säger Anders Johansson på Lärarförbundet Stockholm.
Det finns, enligt Turkiska utrikesdepartementet, drygt 920.000 lärare i landet.
Även annan skolpersonal har stängts av. Totalt handlar det om minst 43.000 personer, enligt Utrikespolitiska institutet.
Regeringspartiet AKP och president Recep Tayyip Erdogan beskyller den moderata muslimska Gülenrörelsen för att ligga bakom kuppförsöket. Det är denna rörelses anhängare – verkliga eller förmodade – som regeringen nu säger sig vilja rensa ut.
Även AKP var ett moderat islambaserat parti när det kom till makten 2002 och regeringen genomförde till en början demokratiska reformer. Men partiet har gått i mer öppet islamistisk riktning och från 2011 har demokratin urholkats och yttrandefriheten beskurits kraftigt, enligt Utrikespolitiska institutet.
– Det har blivit extremare och extremare och det är svårt att få fram uppgifter om allt som händer, säger Anders Johansson som också är sekreterare i Svenska stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet.
I februari var han Lärarförbundets representant när den europeiska lärarorganisationen ETUCE besökte Ankara.
Lärarfacket Egitim Sen hade bett om hjälp sedan cirka 500 universitetslärare blivit av med sina arbeten för att de skrivit på en protestlista mot de pågående brotten mot mänskliga rättigheter i sydöstra Turkiet.
– Den förre premiärministern gick då ut och krävde absolut lydnad av alla offentliganställda inklusive de fackliga representanterna. Många av undertecknarna greps och väntar på rättegång, säger Anders Johansson.
Han tillägger:
– Jag vet faktiskt inte vad vi kan göra. Detta måste upp på EU-nivå.
Karin Lindgren