Med sin podd vill Anna och Philip nyansera bilden av skolan.
Det är bara en timme kvar. Sedan drar inspelningen i gång av nästa avsnitt av Anna och Philips podcast — alltså ett inspelat radioprogram som sänds på webben. Den har vuxit till en av de största med lärarinriktning i Sverige, med flera tusen lyssnare i veckan och en ny gäst från skolans värld varje fredag — från ministrar till inspirerande lärare med vitt skilda kompetenser.
Men innan veckans gäst dyker upp får Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson svara på Lärarnas tidnings frågor. Vi slår oss ner utanför Philips bostad i ett grönskande Stockholm och så snart min första fråga är ställd är det som att sitta mitt i ett radioprogram, eller ja: poddsändning. Det märks att de har 59 avsnitt i ryggen och har övat upp förmågan att snacka på och att munhuggas.
Varför blev det just en podd?
Anna: Jag var upprörd över att det var så mycket negativt om skolan i olika medier. När man var på en fest och berättade att man jobbar som lärare kunde folk lägga huvudet på sned och säga: »Men din stackare.«
Philip: För att få till en förändrad bild av skolan måste vi visa att det vi gör är bra och professionellt. Och jag har lyssnat på en del poddar tidigare och tyckte det var en bra form.
Anna: Ja, alla kan gå in efteråt och lyssna.
Anna och Philip var kolleger på Utsäljeskolan i Huddinge när de startade sin podd. Nu jobbar de i olika skolor vilket försvårar planeringen lite. För det tar tid att driva en podd. Båda ska gå ner i arbetstid under hösten för att hinna satsa lite mer på den. Hittills har de gjort allt på sin fritid och utan extra inkomster, nu kan det vara läge att jaga sponsorer för att få råd med resor. Deras dröm är att få resa runt i Sverige och träffa fler lärare på plats.
Vad har ni själva fått ut av att driva podden?
— Jag har fått en större förståelse för alla som jobbar i skolan. Sedan har vi utvecklats tekniskt, pratar inte i mun på varandra lika mycket, säger Philip och vänder sig mot Anna med ett leende.
Anna funderar ett tag och säger:
— Jag har ändrat en del i min undervisning, exempelvis mitt upplägg i svenskan efter att vi träffade en inspirerande lärare från Alviksskolan, och mitt tänk om gruppdynamik efter att vi mötte föreläsaren Stefan Hertz.
Gästerna väljer de efter tips och kontakter och hittills har alla tillfrågade tackat ja. De berättar att de får mycket positiv respons från såväl kolleger och elever som andra lyssnare.
Intervjutiden är slut och Lärarnas tidning får iaktta hur en inspelning går till. Veckans gäst, »Enköpings bästa lärare« Emelie Hahn, har just anlänt till Philips lägenhet.
Innan de kör i gång värmer de upp med försnack, kaffe och jordgubbar. När det blir dags att ta plats runt den stora mikrofonen har skratten varit många. Samtalet flyter på med enkelhet och Emelie Hahn berättar engagerat om sitt arbete. När 25 minuter har gått och mikrofonen stängs av utbrister hon:
— Men oj, så kort tiden var! Jag hade sååå mycket kvar att säga.
Philip reagerar snabbt:
— Då kör vi lite till. Vi klipper in det sedan, inga problem.