Träspisar, utklädningskläder, lådbilar. Det är några exempel på leksaker som årskurs 9 på Glumslövs skola tillverkade under vårterminen, som slutarbete i slöjd. Leksakerna gjordes till förskolebarn i Glumslöv som tog emot dem när det »entreprenöriella arbetet« redovisades i juni.
— Vi hade raddat upp sakerna på skolgården. Då såg alla helheten, vad mycket vi hade gjort tillsammans. Niorna tyckte att det var härligt att se hur glada förskolebarnen blev, säger slöjdläraren Karolin Wagner som står bakom projektet tillsammans med kollegan Maria Olsson.
Idén att låta förskolebarnen bli »kunder« väcktes efter att lärarna konstaterat att många av elevernas slöjdarbeten blev kvar på skolan efter nian. Att ha ett tydligt mål för deras arbeten tillförde mycket till det entreprenöriella lärandet — det blev mer verkligt.
Förskolebarnen fick önska leksaker och fungera som beställare, niorna tillverkade och levererade. Det blev många diskussioner om säkerhet också, en viktig aspekt ur förskolebarns perspektiv, berättar Karolin Wagner.
Varför blev det här lyckat för dig som slöjdlärare?
— Det hela blev så intressant för eleverna att de inte alls blev begränsade av materialet, utan hittade lösningar på allt. Det var jättehärligt att se.