Vad händer när Skolinspektionen får in en anmälan om kränkande behandling?
— Vi gör en bedömning av om det är ett LAN-ärende (Lärarnas ansvarsnämnd) eller om det är ett så kallat KB-ärende (kränkande behandling). I många fall kan ett ärende falla in i båda dessa kategorier.
När blir en anmälan ett »LAN-ärende«?
— Om syftet är att anmäla en lärare för dess olämplighet eller oskicklighet och om den läraren är legitimerad. Många LAN-ärenden öppnas också från ett KB-ärende, när vi ser att en anmälan inte bara handlar om skolan, utan om en situation kring en viss lärare.
Vad händer efter anmälan?
— I KB-ärenden vänder sig Skolinspektionen till huvudmannen för att utreda om skolan har brustit. Läraren kan kontaktas för att berätta sin version av händelsen. I övrigt får hen inte ta del av handlingar eller ha synpunkter på vad anmälaren eller huvudmannen/rektor skriver.
— I ett LAN-ärende däremot riktar sig Skolinspektionen direkt till läraren. Efter utredningen — som kan innefatta att man hör huvudmannen om dennes bedömning av lärarens lämplighet eller skicklighet — fattas ett beslut som meddelas läraren.
— Skolinspektionens beslut innebär att en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd ska göras eller inte.
Varför får lärare så lite information i KB-ärenden?
— Det är inte läraren som är vår motpart då, utan alltid huvudmannen. Vi ser det som att skolan har brustit i dessa fall, inte personalen.
Finns det skäl till oro för lärare som anmälts?
— Nej, jag tycker mycket av oron är obefogad. Det är bara vissa KB-ärenden som vi bedömer vara LAN-ärenden också, det vill säga där vi ser att anmälan kan föranleda en anmälan till LAN. Och av de LAN-ärendena är det efter utredning ett ytterst fåtal som går vidare till LAN.