Lärare har inte rätt till närståendepenning under sommaren. För Eva-Karin Engström innebar det ett års arbete utan återhämtning. »Det kändes så orättvist«, säger hon.
— Han vårdades hemma och hade hemtjänst några timmar, men vi fick göra det mesta, berättar Eva-Karin Engström, som arbetar som speciallärare i Karlstad.
Slutet av sjukdomstiden blev svår när fadern blev liggande. Eva-Karin Engström åkte bara hem till sin man och sina barn i Karlstad några dagar då och då. I stort sett hela sommaren var hon och hennes syster på plats hos föräldrarna i Norrköping.
— Vi behövdes där och fick jobba hårt. Mot slutet blev det väldigt intensivt, vi fick också svårt att sova. Pappa kunde bli så orolig på nätterna, slita i morfinslangarna.
Eva-Karin Engströms far gick bort den 21 augusti och efter det kände hon ett stort behov av återhämtning. Både sorgen och det slitsamma arbetet tog ut sin rätt.
— Jag var helt slut, hade svårt med koncentration och fokus. Som speciallärare behöver man ha rätt många bollar i luften och jag hade svårt för det. Jag som brukar vilja ha kontroll.
Hon hoppades få närståendepenning för en period av sommaren och kunna ta någon veckas tjänstledigt under hösten för att vila ut. Tidigare under våren hade hon fått närståendepenning beviljad av Försäkringskassan för att åka från Karlstad till Norrköping vissa dagar. Men nu fick Eva-Karin Engström avslag.
Enligt Försäkringskassan hade hon inte avstått från arbete och inkomst över sommaren, eftersom lärare med ferieanställning inte har något arbete att avstå ifrån. Lärare har inte möjlighet att återinträda i tjänst för att sedan vabba eller få närståendepenning under semestern, som andra yrkesgrupper kan. För Eva-Karin Engströms del innebar det att arbeta hela höstterminen utan vila.
— Jag tyckte det kändes så orättvist att alla andra får, men inte vi. Vi har ju slitit extra under året för att tjäna in vår ledighet. Jag ville driva det här vidare för att ingen annan ska behöva hamna i samma situation. Man har en sorg att bära på, sedan ska man få kämpa för det här.
Hon poängterar att hon självklart hade ställt upp för sin pappa, med eller utan närståendepenning. Men som socialförsäkringsbalken är skriven kan lärare alltså hamna i ett läge där de inte får någon återhämtning alls. Och att ta tjänstledigt utan lön var inget alternativ för henne.
— Men det var ett väldigt tufft år. Jag tvingades sjukskriva mig en vecka i december för att jag inte orkade längre. Sedan lättade det lite efter jullovet.
Eva-Karin Engström har drivit sitt ärende vidare till förvaltningsrätten som gick på Försäkringskassans linje. Hon har också överklagat till kammarrätten som inte har beviljat prövningstillstånd.
— Jag hoppas ändå att fler få syn på orättvisan i det här, säger hon.