39 procent av gymnasierna och 18 procent av grundskolorna har en miljö som inte präglas av trygghet och studiero. Det visar en sammanställning av Skolinspektionens tillsynsrapporter från förra året.
Totalt inspekterades 981 grundskolor inklusive fritidshem och 256 gymnasieskolor under 2012. En övervägande majoritet av dem fick påpekande om brister på någon punkt. I de flesta fall handlar det om brister i information till föräldrar, åtgärdsprogram eller i det förebyggande arbetet.
Men en stor andel av skolorna har även mer direkta brister när det gäller elevernas trygghet. Hela 39 procent av de granskade gymnasieskolorna har en miljö ”som inte präglas av trygghet och studiero”. Motsvarande siffra för grundskolorna är 18 procent.
Enligt Jessica Hörnesten, statistiker på Skolinspektionen, går det att se vissa generella mönster trots att urvalet av skolor inte är slumpmässigt.
– Eftersom sammansättningen av de granskade skolorna liknar den som finns nationellt kan man dra vissa slutsatser på nationell nivå, säger hon.
Anders Eklund är ombudsman på Lärarförbundet och medförfattare till skriften ”Att hantera hot och våld”. Han menar att den otrygga skolmiljön får konsekvenser även för lärare.
– Naturligtvis är det så. Och min bedömning är att den synliga problematiken har eskalerat sedan 1990-talet. Men det positiva är att vi har börjat prata om det, och kan redovisa faktiskt hur det ser ut. Tidigare har det varit mycket hysch-hysch kring dessa frågor.
Niklas Arevik