… lektor vid Umeå universitet, som startat en webbfrågetjänst om unga och nätet för skolpersonal, föräldrar och andra intresserade.
Varför har ni startat den här tjänsten?
— I diskussionen om näthat och händelsen med flickan i Kumla var det många vuxna som uttalade sig utan att ha täckning för det. Många tips som hörts ökar inte alls ungas säkerhet på nätet. De bygger ofta på snabba reaktioner utifrån en uppiskad stämning. Då kände vi att vi måste göra något seriöst.
Vad är ert mål med satsningen?
— Det är att nå ut med vår forskning. Men det yttersta målet är att förbättra situationen för unga på nätet. Vi satte ihop det här under helgen och det är inte finansierat. I förlängningen hoppas vi få med fler forskare i projektet och sprida det. Men då krävs mer tid, nu gör vi det här på fritiden.
Vilken nytta kan lärarna tänkas ha av tjänsten?
—Vi har redan fått in flera frågor från skolor, till exempel hur skolan kan arbeta med denna fråga. En undrade om de skulle köpa in ett utbildningspaket om nätfrågor till alla skolor i kommunen. Jag svarade att de istället skulle lägga de pengarna till att frigöra lärarnas tid så att man kan diskutera den här frågan. Och det gäller all personal på skolan. Man kan ha en läsecirkel och så bör man ta med eleverna i ett tidigt stadium.