Utländska forskare varnar för den segregation som den svenska skolmarknaden medför. Och nästan varannan rektor vill begränsa det fria skolvalet.
Professor Henry Levin vid lärarhögskolan vid Columbia University i USA, som följt utvecklingen sedan friskolereformen och skolpengen infördes, konstaterar att Sverige har den mest avreglerade skolmarknaden i västvärlden. Han ser också problem med ökad segregation i Sverige.
– Det finns stora faror med detta över tiden, säger han till SR:s Vetenskapsradion.
Enligt Patrik Scheinin, pedagogikprofessor vid Helsingfors universitet, beror de finländska elevernas goda resultat på att SKOLORna är jämlika, till skillnad från de svenska SKOLORna:
– Det blir lätt en gettofiering, där alla som kan tar sig ifrån ett område eller en skola, och den skolan mår inte bra av det, säger han.
Samtidigt visar Utbildningsradions Rektorsbarometer att endast 16 procent av de tillfrågade skolledarna tycker att det fria skolvalet haft en positiv effekt på elevernas resultat.
En majoritet, 64 procent, tror att SKOLOR med en större blandning av elever med olika bakgrund skulle leda till bättre resultat. Nästan hälften, 46 procent, tycker att intagningen bör styras hårdare för att få en mer heterogen elevgrupp.
TT