Tonåringarna Clara-Stina, Lova och Vanja är flitiga användare av bildappen Instagram. De menar att sociala medier till stor del handlar om bekräftelsebehov och exkludering.
"Kolla på den här, den fick 150 likes!"
Clara-Stina Wikström, 17, Lova Nyqvist Sköld, 18, och Vanja Bolme, 17, har nyss slutat skolan för dagen. Alla tre går på Globala gymnasiet i Stockholm. Nu dricker de kaffe, snackar och skickar sina mobiler runt fikabordet.
Clara-Stina visar ett av de hundratals foton som hon laddat upp på bildtjänsten Instagram. Det ligger rosa löv på marken och solen lyser med ett mystiskt skimmer.
– Jag tog den på min bakgård, säger hon. Jag tyckte att det såg ut som en magisk trädgård.
Numera är Lova en av dem som kan se Clara-Stinas bilder. Men hon var länge skeptisk till att sprida foton på det här sättet. Lova vägrade att skaffa Instagram tills för ett halvår sedan.
– Jag tyckte att det var fånigt att lägga upp bilder för att skryta om vilket lyckat liv man har. Det verkade så tillrättalagt och falskt. När jag väl startade ett konto satte jag upp en regel: att bara publicera en bild i veckan.
Men hon blev fast direkt.
– Nu uppdaterar jag mobilen en gång i halvtimmen för att se om mina vänner har lagt upp något nytt. Själv lägger jag ut kanske tre bilder i veckan.
Vanja tycker också att det är viktigt att inte publicera vad som helst.
– Det skulle vara jättekonstigt om jag lade upp en bild på typ min frukost. Mina inlägg har alltid en humoristisk twist.
Hon visar några exempel. Samtliga bilder föreställer Vanjas ansikte och under finns en dråplig men skämtsam kommentar.
Men att lägga upp foton på sig själv är kontroversiellt. De tre kallar det för "ego-bilder".
– Oftast vill man visa att man fixat sig och gjort sig fin, säger Clara-Stina.
– Det handlar om bekräftelsebehov, menar Vanja. Jag vet gamla kompisar som publicerar bilder på sig själva där de visar halva brösten. Då undrar jag hur de mår egentligen.
Hon ser det som en reaktion på ett samhälle där man ska vara en 10-poängare i alla sammanhang och drar en parallell till det nya betygssystemet. Du får inte vara dålig på ett enda ämne — då kommer du inte in på universitetet. På Instagram är högsta betyg att få många "likes" på ego-bilder, det är det yttersta beviset på att du är snygg enligt normen.
Vanja tycker att det märks att Instagram, Twitter och Facebook följer en amerikansk moral. Hon är förvånad över att bilderna som orsakade upploppsstämning i Göteborg i vintras (se faktaruta) fick finnas kvar så länge.
– Jag lovar att de flesta bröst- och samlagsbilder som läggs ut raderas direkt, säger hon. För sex är inte tillåtet på Instagram. Däremot finns det massor av rasistiskt material och bilder på kändisar som tar droger. Det anses inte alls lika farligt.
Ingen av tjejerna har varit med om större bråk eller ryktesspridning via appen. Men alla är medvetna om riskerna för problem.
– Sociala medier handlar om att exkludera, säger Lova. Om man lägger upp bilder från en fest så är ju syftet att visa för dem som inte är där hur kul man har. Man vill göra dem avundsjuka.
Festbilder kan missuppfattas. Som när Vanja fyllde år och familjen bjöd hem släkten och hennes bästisar. En av gästerna lade ut en bild. Det räckte för att några i skolan skulle bli arga.
– De kom fram och sa "jaså, du har haft fest och vi var inte bjudna". Då fick jag förklara vilken sorts kalas det var. Man måste passa sig hela tiden.
Per Bengtsson