Det nya industriavtalet ger ett riktmärke för lärarnas nya löner. Lärarfacken har nu påbörjat diskussionen med Sveriges kommuner och landsting om årets lönenivå. – Exakt vad det kommer att innebära håller vi nu på att fastställa, säger Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.
Efter långa förhandlingar är det nya industriavtalet klart.
Det ger 6,8 procent på tre år. 6,3 av procenten går till löneökningar, resten till delpensionssystemet.
Överenskommelser i industrin är vägledande för avtalsnivån på hela arbetsmarknaden. För lärarfacken är det intressant eftersom lärarna i år ska få löneökningar på minst industriavtalets procentsats, det så kallade märket. 2014 och 2015 är sifferlösa i lärarnas avtal och då finns inte den formella kopplingen till industrin.
– Lärarna måste prioriteras på grund av den lärarkris vi har. Det är ett samhällsintresse att vi inte har marknadsmässiga löner som gör att inte tillräckligt många vill bli lärare, säger Mathias Åström.
Fördelningen mellan de tre åren skiljer något mellan de tio avtal inom industrin som nu är klara. Inom det största området Teknikföretagen fördelar sig märket totalt sett på 2.0 procent det första året, 2,3 procent det andra och 2,5 det tredje året.
– Det är otroligt bra att vi har ett märke. Det gör kartan tydligare och då är det lättare att avgöra om man går vilse eller inte. Det som blir komplicerat är om kommunerna inte svarar upp till detta och satsar på lärarna, säger Mathias Åström.
Den närmaste tiden ska parterna i läraravtalet fastställa det garanterade utfallet. Om lärarna under avtalsperioden får märket plus två procent innebär det en löneökning på drygt 3 300 kronor för en lärare som idag tjänar 27 000 kronor. Att jämföra med om de bara får märket så ger det drygt 1800 kronor extra.
Karin Lindgren Anna Hedenrud