Om S vinner valet kan kommuner stoppa nya friskolor. Den eftergiften pressades S-ledaren Stefan Löfven till på partikongressen.
Den skärpta tonen mot friskolor är en huvudingrediens i den kompromiss som räddade Stefan Löfven från en splittrande debatt om vinster i välfärden på fredagskvällen. Inför debatten riskerade partiledningen att förlora mot vinstkritikerna i partiet.
Men en kompromiss syddes ihop och kongressen beslutade enhälligt att kommunerna ska få "ett avgörande inflytande" när nya friskolor vill starta. Den som vill starta en skola måste ha ett samrådsavtal med kommunen innan man lämnar in sin ansökan till Skolinspektionen. Enligt S-tjänstemän innebär det i praktiken att en kommun kan stoppa en ny friskola.
Men partiledningen vill inte kalla det för ett kommunalt veto. Partiledaren Stefan Löfven svarar undvikande på frågan om en kommun kommer att kunna säga nej till en ny friskola.
– Huvudpoängen är att staten och kommuner har ett gemensamt ansvar, säger han.
LO tycker att man kan tala om att kommunerna får ett veto.
– Ja, de har ju en avgörande roll när det gäller etableringen. Jag ser det som att det är det slutgiltiga beskedet, det är kommunen som bär ansvaret för det, säger förste vice ordförande Tobias Baudin.
S skärper även tonen när det gäller att begränsa privata välfärdsbolags vinst. Liksom tidigare vill S ställa tuffare kvalitetskrav, till exempel på bemanning, men med tillägget att det ska leda till att vinsterna avsevärt begränsas. Kommuner och landsting får också rätt att enbart välja non-profitbolag i upphandlingar och valfrihetssystem.
Vad formuleringarna om vinster i välfärd och friSKOLOR verkligen kommer att innebära i konkret lagstiftning om S bildar regering efter valet går inte att säga i dag. Utredningar kommer att behöva tillsättas.
För Skåne, som varit en av de mest högljudda vinstkritikerna, är formuleringen om att vinstintresset inte ska vara styrande i välfärden avgörande.
– Just den här lilla meningen innebär att vi har fått till ett normskifte i svensk politik, säger Andreas Schönström från Malmö.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) ser nu stora problem att komma överens i den sittande Friskolekommittén.
– Det är omskakande, en omsvängning av mycket stor magnitud. Det är inte en kompromiss för S partistyrelse, det är en kapitulation. Det de kommit överens om nu är helt otänkbart för Alliansen, säger Björklund.
Maria Davidsson/TT Peter Wallberg/TT Owe Nilsson/TT